Home Economic-Financiar Numarul disponibilizatilor din industrie va fi mai mare decat cel din acordul...

Numarul disponibilizatilor din industrie va fi mai mare decat cel din acordul cu FMI

DISTRIBUIŢI

Procesul de restructurare si reforma al unitatilor din subordinea Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), va conduce in mod cert la o cifra mult mai mare a numarului disponibilizatilor decit cea prevazuta in acordul cu FMI, a declarat ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. Ministrul industriei a explicat ca restructurarea acestor unitati este o necesitate pentru economia romaneasca si nu un proces dictat de acordurile semnate de tara noastra cu institutiile financiare internationale. Conform aranjamentului dintre Guvernul roman si Fondul Monetar International, opt societati din subordinea MIR vor fi obligate sa-si reduca, pana la sfarsitul anului, personalul cu circa 9.500 de angajati, astfel incat numarul total al salariatilor din aceste societati sa nu depaseasca 123.439 personane la 31 decembrie 2001. Cele opt societati care vor efectua disponibilizari sunt Electrica, Termoelectrica, Transelectrica, SNC Ploiesti, CNH Petrosani, Remin Baia Mare, Minvest Deva, CNLO. -Pana la sfarsitul anului la aceste societati se vor produce externalizari – ceea ce implica reducerea numarului de personal, partial vor avea loc disponibilizari, precum si pensionari. Restructurarea companiilor nationale va continua si in perioada imediat urmatoare, iar peste doua saptamani vom anunta rezultatele analizelor cu privire si la alte societati din subordinea MIR-, a aratat Dan Ioan Popescu.

Reprezentantul ministerului a precizat ca restructurarea societatilor din industrie este o conditie esentiala in contextul integrarii in structurile europene. -Trebuie avut in vedere faptul ca integrarea in structurile europene va insemna intrarea pe piata romaneasca a produselor din tarile UE care vor concura produsele autohtone. Este si cazul energiei electrice pe care trebuie sa ajungem sa o producem la preturi similare cu cele ale tarilor din UE-, a afirmat Dan Ioan Popescu. Acest proces de reforma are ca tinta finala transformarea, la orizontul anului 2004, a Sistemului Energetic National intr-unul eficient, a mai precizat ministrul industriei, aratand ca nu s-a angajat intr-o cursa contra cronometru pentru a disponibiliza salariatii din companiile nationale.

O alta problema ce va fi dezbatuta azi in cursul unei intalniri cu directorii generali ai principalelor zece companii din subordinea MIR este cea a fondurilor de salarii prevazute in bugetele pe 2002. -Voi analiza sporurile suplimentare ce se acorda salariatilor din aceste unitati, pentru ca am observat ca nemultumirile sindicatelor nu sunt strict legate de fondurile de salarii, ci mai ales de aceste sporuri-, a afirmat ministrul industriei. Fondurile de salarii vor fi verificate lunar, iar Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va raporta lunar la FMI nivelul acestora si numarul de salariati pentru fiecare intreprindere monitorizata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.