In curand, cine se hotaraste sa porneasca o afacere pe cont propriu in domeniul comertului nu va mai trebui sa astepte trei-patru luni pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare; va putea incepe activitatea in mai putin de trei saptamani. Pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, activitatea ar putea fi inceputa chiar fara autorizatii si avize, care se doresc transformate in… inspectii.
20 de zile pentru toate avizele
De la 1 iulie a.c. trebuie sa functioneze Ordonanta de Urgenta nr. 76/ 2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor. Potrivit acestui act normativ, in cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale se constituie un birou unic pentru obtinerea inregistrarii si autorizarii functionarii comerciantilor (a persoanelor fizice care exercita in mod obisnuit acte de comert, societati comerciale, regii autonome si organizatii cooperatiste). In termen de 20 de zile de la inregistrarea cererii va fi eliberat certificatul de inregistrare a comerciantului, care cuprinde si codul unic de inregistrare. In anexa la certificatul de inregistrare vor fi cuprinse, dupa caz, urmatoarele avize, autorizatii si/sau acorduri necesare pentru autorizarea functionarii comerciantului: avizul si/sau autorizatia pentru prevenirea si stingerea incendiilor (PSI), emise de brigazile si grupurile de pompieri militari; avizul si/sau autorizatia sanitara, emise de directiile de sanatate publica teritoriale; autorizarea sanitara veterinara, emisa de directiile sanitare veterinare teritoriale; acordul si/sau autorizatia de mediu, emise de inspectoratele teritoriale de protectie a mediului; autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii, emisa de inspectoratul teritorial pentru protectia muncii. Normele Metodologice pentru aplicarea OUG 76, publicate in -Monitorul Oficial- din 31 mai 2001, nu au fost elaborate, purtandu-se inca discutii in cadrul grupului interministerial constituit in acest scop.
Inspectii in loc de autorizatii
-Facand o analiza critica a prevederilor acestei ordonante care trebuie sa functioneze peste 15 zile, IRIS Center – ce face parte din grupul interministerial – are o propunere majora: transformarea autorizatiilor si avizelor in inspectii- – a declarat, ieri, Radu Nicosevici, presedintele Confederatiei Intreprinzatorilor Particulari-Timis. El a adaugat ca este imposibil ca in termenul prevazut de OUG sa poata fi facute verificarile in detaliu pentru acordarea celor cinci autorizatii minim obligatorii: autorizatia sanitara, sanitar-veterinara, PSI, de mediu si autorizatia pentru protectia muncii, apreciind ca ministerele nu au timp si oameni pentru aceasta. Nicosevici a subliniat ca, in aceste conditii, exista doua pericole: sa se dea autorizatii formale sau sa se respinga autorizarea, atunci cand nu este cazul. -Ministerele ar trebui sa stabileasca o lista de exceptii la care autorizarea sa fie facuta in prealabil, iar pentru majoritatea situatiilor, sa se accepte ideea ca intreprinzatorul sa semneze o declaratie pe proprie raspundere, in deplina cunostinta de cauza, cu cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca, in functie de activitatea pe care vrea sa o desfasoare, urmand ca ministerele sa efectueze inspectii ulterior demararii acesteia. In cazul in care la inspectii se constata ca intreprinzatorul nu-si indeplineste angajamentul, sa se treaca la sanctiuni, mergandu-se pana la desfiintarea firmei- – a afirmat Nicosevici.
Pachet de recomandari
Recomandarile IRIS Center (organizatie non-profit, afiliata Universitatii din Maryland – SUA, care acorda consultanta pentru ajustarea politicilor legislative si economice, in vederea stimularii cresterii economice si dezvoltarii institutiilor democratice si este finantata de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala) privind simplificarea procedurilor de obtinere a autorizatiilor minim obligatorii, formulate pe baza consultarii mediului de afaceri si a autoritatilor publice locale, pentru a facilita preluarea punctului de vedere al acestora de catre ministerele implicate in elaborarea Normelor Metodologice ale OUG 76, vor fi discutate astazi la Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. In pachetul de recomandari este inclusa, printre altele, analizarea necesitatii emiterii avizelor si autorizatiilor si eliminarea acestora in acele cazuri cand utilitatea lor nu poate fi demonstrata, precum si crearea unui ghid despre cum se procedeaza pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor. Potrivit IRIS, autoritatile care elibereaza avize si autorizatii ar trebui sa gaseasca modalitati de informare larga si popularizare a conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantii in vederea obtinerii acestora. De asemenea, ar trebui sa fie facute cunoscute riscurile la care se expun cei care nu indeplinesc prevederile legii. O alta recomandare a IRIS vizeaza crearea posibilitatii ca solicitantii sa transmita autoritatilor implicate in procesul de avizare/autorizare doar cererea si documentatia tehnica; celelalte documente solicitate in prezent pot fi verificate in original atunci cand se efectueaza inspectia la sediul firmei. Cat priveste vizarea periodica, se recomanda eliminarea vizarii frecvente a autorizatiilor si inlocuirea acesteia cu inspectii. Ramane de vazut in ce masura recomandarile IRIS se vor regasi in Normele Metodologice ale OUG 76.
Opt pasi pentru inmatricularea unei firme
1. Depunerea cererii de inregistrare a comerciantului la Biroul Unic.
2. Transmiterea dosarului comerciantului atat componentei de evaluare a sediului social, cat si celei privind inregistrarea comerciantului.
3. Analiza de conformitate a judecatorului delegat asupra documentelor comerciantului.
4. Judecatorul delegat transmite raspunsul sau asupra conformitatii documentelor atat componentei de evaluare a sediului social, cat si celei de acordare a certificatului de inregistrare.
4b. Componenta de emitere cod unic trimite catre ghiseul unic certificatul de inregistrare al comerciantului.
5. Evaluatorul se deplaseaza la sediul social pentru verificare. In urma verificarii intocmeste un referat.
6. Referatul va fi trimis componentei de avizare-autorizare.
7. Componenta de avizare-autorizare transmite rezolutia de avizare/autorizare legat de functionarea sediului social al comerciantului.
8. Se inmaneaza comerciantului rezolutia asupra certificatului de inregistrare, cod fiscal, cod unic si a avizelor si autorizatiilor aferente.