Home Economic-Financiar O treime din energia electrica va fi produsa cu combustibil din import

O treime din energia electrica va fi produsa cu combustibil din import

DISTRIBUIŢI

Realizarea noilor capacitati de productie a energiei electrice pana in 2005 trebuie sa se faca, in proportie de doua treimi, prin valorificarea resurselor energetice interne, precum carbunele, combustibilul nuclear, gazele naturale, hidroenergia, urmand ca restul capacitatilor sa fie asigurate din import, se arata in Strategia de dezvoltare energetica pe termen lung (2002-2015), prezentata de ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, in ultima sedinta de Guvern. Documentul sustine necesitatea continuarii programului de modernizare a grupurilor termoenergetice, crearea in sectorul termo a doua sau trei structuri concurentiale in subordinea Industriilor, reabilitarea cetralelor hidro, realizarea, pana in 2015, a unitatilor 3 si 4 ale Centralei Cernavoda, cresterea capacitatilor de depozitare subterana a gazelor pana la patru miliarde de metri cubi.

-In sectorul de distributie se propune privatizarea celor opt filiale, prin aport de capital in sistem de parteneriat public-privat, care sa dea garantia realizarii lucrarilor de investitii si care sa tina sub control explozia tarifelor-, se mentioneaza in strategie. Documentul mai arata ca, in perioada ianuarie 2001- mai 2002, au fost investiti 650 miliarde de lei pentru modernizarea si repararea a 18 obiective termo, ceea ce a determinat scaderea costurilor in acest sector cu pana la 11,9 dolari.

Strategia prezinta si situatia sistemului energetic la sfarsitul anului 2000, aratand ca Guvernul anterior a adoptat unele masuri cu efect negativ, prin reorganizarea sistemului de producere a energiei in trei structuri paralele – termo, hidro si nuclear, prin divizarea Electrica in 19 filiale, -doar pentru a asigura posturi clientelei politice-, si prin neincurajarea investitiilor in sectoarele minier, nuclear si al gazelor naturale. -Din motive electorale, pretul energiei a fost inghetat in lei, ceea ce a dus la scaderea lui in termeni reali sub costul de productie, de la 50 dolari/MWh la sub 30 dolari/MWh. Din aceasta cauza, Termoelectrica a inregistrat si preluat pierderi pe care actualul Guvern a trebuit sa le acopere de la buget-, se arata in strategie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.