Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) recomanda autoritatilor de la Bucuresti, intr-un raport privind evolutia economiei romanesti in ultimii cinci ani, sa accelereze si sa deruleze in mod coerent reformele economice, pentru a evita problemele inregistrate in anii trecuti. -Este foarte important ca reforma economica sa se faca intr-un mod coerent. Multe dintre problemele economice ale Romaniei au pornit de la faptul ca reformele au fost facute intr-un mod fragmentar. Pentru ca reforma sa reuseasca, trebuie sa fie realizate proiecte in mai multe domenii, in acelasi timp-, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Val Koromzey, directorul diviziei studii de tara din cadrul OCDE.
El spune ca desi situatia macroeconomica a Romaniei s-a ameliorat, cu o crestere a PIB de 5,3% si o inflatie care inregistreaza o tendinta descrescatoare, totusi mai raman multe de facut in domeniul privatizarii, restructurarii sectorului financiar si al imbunatatirii sistemului fiscal, in vederea crearii unui mediu mai prietenos pentru intreprinderi.
Eugen Dijmarescu, consilier al premierului, a adaugat ca raportul pentru Romania al OCDE, care cuprinde analize si recomandari, vizeaza acele domenii care constituie si prioritatile actualului Guvern, in vederea stabilizarii macroeconomice, respectiv incheierea procesului de privatizare pentru societatile aflate in portofoliul APAPS si lansarea privatizarii societatilor si regiilor aflate in subordinea MIR, precum si restructurarea intreprinderilor de stat si imbunatatirea mediului de afaceri.
Cadrul propus in evaluarea OCDE se focalizeaza pe cinci domenii care ar trebui sa stea la baza abordarii reformelor: liberalizare, stabilizare, reforma sectorului financiar si -mecanisme de iesire si intrare de pe piata- in sectorul intreprinderilor.
Conform OCDE, liberalizarea mai implica si reducerea interventiei statului in economie, care in Romania este inca foarte ridicata, in comparatie cu tarile OCDE.
-Lipsa de restructurare in sectorul intreprinderilor de stat, in cadrul carora salariile sunt adesea peste media nationala, contribuie, de asemenea, la indisciplina financiara-, se mai arata in raport, care mentioneaza ca nivelul arieratelor intreprinderilor de stat se situeaza inca la nivelul de 40% din PIB.
In opinia autorilor raportului, sectorul energetic, afectat de ineficiente uriase, a fost elementul principal al indatorarii intreprinderilor.