Nici nu a fost incheiat procesul de privatizare a societatilor comerciale din primul val al PSAL I, ca ministrul autoritatii pentru privatizare se grabeste sa anunte inceperea procedurilor pentru alte 17 unitati economice, intr-un asa-numit -val doi-, operatiune ce va fi demarata in luna mai. Insa masura nu este motivata de succesul primei etape, ci de faptul ca autoritatile de la Bucuresti vor trebui sa prezinte board-ului Bancii Mondiale, in iunie, rezultatele inregistrate in prima parte a privatizarii societatilor incluse in PSAL, de succesul acesteia depinzand incheierea protocolului Programului de Finantare PSAL II.
Insa datele preliminare ale privatizarii primului lot de societati din PSAL nu dau motive autoritatilor romane sa astepte cu optimism negocierile cu Banca Mondiala, nefiind finalizata nici o privatizare, iar ofertele depuse de potentialii cumparatori sunt extrem de subtiri. Caietele de sarcini scoase la vanzare de APAPS au fost cumparate doar pentru sase din cele 18 societati comerciale, sansele de finalizare a tranzactiilor pastrandu-se la cote minime. Iar daca in primul val s-au mai gasit societati care au starnit interesul investitorilor, in cel de-al doilea set nu sunt decat unitati economice care se remarca doar prin marimea datoriilor si a cuantumului pierderilor. Astfel, din cele 17 intreprinderi ce urmeaza sa faca obiectul -valului din mai-, cinci dintre acestea au pierderi totale de peste 570 miliarde de lei, iar valoarea totala a datoriilor este cu mult mai mare. Numai Uzinele Sodice Govora , Rocar Bucuresti, Rulmentul Brasov, Carom Onesti si Colorom Codlea, cinci din cele 17 societati nominalizate, au datorii de aproximativ 1.500 miliarde de lei. Topul datornicilor este dominat de Rulmentul Brasov, cu 675,2 miliarde de lei, urmata de societatea din Govora cu 300 miliarde de lei, si de Rocar Bucuresti, cu aproape 156 miliarde de lei.
Ministrul Musetescu e optimist
In ciuda acestei stari de fapt, ministrul Ovidiu Musetescu isi pastreaza tonul optimist. -De la sfarsitul lunii februarie, am relansat practic procesul marii privatizari, prin publicarea valului unu de 18 societati din pachetul PSAL, iar la inceputul lunii mai vom lansa valul doi-, explica ministrul autoritatii pentru privatizare scenariul dupa care se va desfasura privatizarea societatilor din PSAL. Strategia lui Ovidiu Musetescu are toate sansele sa fie pusa in practica, dar numai la capitolul indeplinirii procedurilor anterioare procesului de privatizare. Insusi ministrul face aceasta delimitare, acesta declarand ca, -pana la jumatatea anului, mai bine de jumatate din pachetul PSAL va fi lansat la privatizare-. Cat despre finalizarea efectiva a privatizarii societatiilor din PSAL, momentul nu este punctat. O fateta a aceleiasi monede, dar mult mai greu de batut.
Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca nefinalizarea privatizarilor societatilor din primul val nu va cantari foarte mult la negocierile cu Banca Mondiala din luna iunie a acestui an. -Parerea mea este ca nu va cantari nimic-, sustine Ilie Serbanescu. Domnia-sa remaraca faptul ca nu lipsa reglementarilor a dus la o relativa ineficienta in procesul de privatizare, ci -povara datoriilor societatilor ramase de privatizat si tributul pe care Romania trebuie sa il plateasca zonei geografice in care ne aflam-. Analistul Ilie Serbanescu crede insa ca autoritatile romane trebuie sa coboare stacheta pretentiilor puse la vanzarea societatilor cuprinse in PSAL si nu sa o ridice. In schimb, Radu Sarbu, fostul presedinte al FPS, este de parere ca nefinalizarea privatizarii va cantari foarte mult la negocierea dintre Romania si Banca Mondiala pe marginea acordului PSAL II. -Din cate cunosc, exista o conditie ce trebuie indeplinita de autoritatile romane pentru deschiderea acordului PSAL II, respectiv privatizarea a cel putin jumatate din societatile incluse in PSAL I. Or, din cate stiu, pana acum nu a fost finalizata nici o privatizare, desi existau clienti pentru societatile nominalizate-, afirma fostul presedinte al FPS.
In iunie se trage linia
Asa cum remarca si autoritatile, piedicile intampinate de societatile incluse in PSAL sunt mai ales de natura financiara. Valoarea pierderilor, a datoriilor, multe dintre ele istorice, si, daca nu imposibil, cel putin greu de acoperit, nu dau mari sanse la vanzare acestor unitati economice. Un alt element de care investitorii vor tine seama atunci cand vor oferta pentru cumpararea pachetelor majoritare de actiuni la aceste societati este si insuccesul celorlaltor runde de privatizare organizate in ultimii ani. In aceste conditii, este de presupus ca cifrele contabile trecute in dreptul societatilor cuprinse in PSAL vor cantari foarte mult in procesul de vanzare. Coroborate, toate aceste elemente alcatuiesc o perspectiva nu tocmai roza in ce priveste privatizarea societatilor incluse in PSAL, optimismul afisat de autoritatile romane nefiind tocmai justificat, dar avand darul de a pregati terenul pentru negocierile Programului PSAL II. Protocol ce va fi discutat in iunie, nerealizarile in privatizarea societatilor din PSAL I urmand a avea urmari ce vor cantari decisiv in continuarea colaborarii pe aceasta linie dintre statul roman si institutia financiara internationala.