Home Economic-Financiar Olandezii ne invata sa repartizam cotele de lapte

Olandezii ne invata sa repartizam cotele de lapte

DISTRIBUIŢI

In ultimele zile ale lunii martie, s-a desfasurat la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale seminarul cu tema -Implementarea sistemului cotei de lapte in Romania**. Acest seminar a fost sustinut de directorul Departamentului de administrare a cotei de lapte din Olanda, Gerard Krebbers, in cadrul proiectului bilateral romano-olandez pe cote de lapte.

Seminarul s-a desfasurat intr-o perioada foarte importanta, Romania fiind in plin proces de implementare a sistemului cotei de lapte. Au fost prezentate modele de implementare a sistemului cotei de lapte in mai multe state membre ale UE (Olanda, Polonia, Franta, Germania), legislatia pe sectorul cotei de lapte si deciziile care trebuie luate de Romania in ceea ce priveste modul de alocare, transferul si conversia cotei precum si administrarea rezervei nationale. Necesarul de efective vaci lapte pentru acoperirea cotei de lapte negociate de Romania cu Uniunea Europena ( 3.057.000 tone destinate procesarii si vanzari directe) este de 826.216 capete. Din aceasta cota de lapte, cota de procesare este de 1.093.000 tone/an, cantitate care, dupa cum sustin autoritatile, poate fi acoperita de capacitatile actuale de procesare, in contextul in care materia prima receptionata la procesare in 2003 a fost de 904.790 tone lapte. Saptamana trecuta, procesatorii de lapte si fermierii din judetele Covasna, Harghita si Brasov au solicitat amanarea cu un an, pana in 2008, a masurilor de conformare cu standardele Uniunii Europene in domeniul alimentar. Specialistii au atras atentia ca in viitor doar fermele cu cel putin 15 vaci vor putea functiona, iar, daca producatorii de lapte nu se vor orienta spre industrie, fermele cu cateva vaci vor disparea.

Producatorii de lapte au solicitat guvernului elaborarea unui program concret in vederea sprijinirii acestui sector, prin credite subventionate acordate producatorilor. Specialistii sustin ca la nivelul tarii se afla in evidente 1,8 milioane de taurine, numar care va trebui redus la 800.000 de exemplare la momentul aderarii. In ceea ce priveste procesatorii de lapte, o problema cu care se confrunta acestia este faptul ca doar 15% din produsul de baza vine de la fermieri, comparativ cu o pondere de 85-90% in alte tari. Exista mari deficiente si in ceea ce priveste calitatea laptelui, motiv pentru care procesatorii internationali prezenti in Romania intentioneaza sa importe si pe viitor materia prima.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.