Home Economic-Financiar Oltchim se divizeaza astazi, in ograda statului

Oltchim se divizeaza astazi, in ograda statului

DISTRIBUIŢI

La Ramnicu Valcea se anunta pentru astazi o zi -torida-, avand in vedere ca la combinatul chimic Oltchim va avea loc sedinta adunarii generale ordinare si extraordinare. Chiar daca ea a fost anuntata inca de acum doua saptamani, sedinta survine la numai cateva zile dupa ce APAPS a decis suspendarea procesului de privatizare.


Trecerea in proprietate a celui mai mare combinat chimic din Romania a fost asadar amanata. Surse din cadrul Autoritatii pentru Privatizare sustin ca motivul acestei decizii ar fi constat in faptul ca nici unul dintre -petitori- nu indeplinea criteriile legate de experienta in domeniu si cifra de afaceri.

Lucru cam greu de crezut, avand in vedere ca toti cei trei competitori au nume -grele- in domeniu: Rompetrol, un consortiu condus de LukOil si Borsochem Viena. Aceleasi surse ne-au declarat ca aceasta din urma societate ar fi fost cea mai potrivita, din punctul de vedere al experientei, sa preia combinatul valcean.

Intre timp, la Bucuresti, cererea de suspendare a privatizarii inaintata instantei de catre avocatii Rompetrol a fost respinsa in urma cu doua zile, deoarece suspendarea se produsese deja la initiativa APAPS.

Reducerea participarii la o societate mixta

Pe de alta parte, societatea Oltchim a fost suspendata ieri de la tranzactionare de catre conducerea Bursei de Valori Bucuresti, procedura uzuala in vederea desfasurarii AGA de astazi.

Ordinea de zi a AGA ordinara este destul de scurta: aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2004 si a celui rectificat pentru anul in curs. Nu acelasi lucru se poate spune despre ordinea de zi pentru AGA extraordinara, al carei convocator se intinde pe mai multe pagini.

Un prim punct este reprezentat de propunerea de majorare a capitalului social al societatii Oltogroup PVC SRL Ramnicu Valcea, unde Oltchim detine 50% din capitalul social, restul fiind in proprietatea unei companii daneze. Este vorba de un aport al Oltchim de 902 milioane de lei, in timp ce partenerul danez va -cotiza- cu 4,17 miliarde de lei. In consecinta, Oltchim va ramane actionar minoritar la societatea respectiva, cu 17,9% din capitalul social.

In schimb, se infiinteaza alta

Daca in cazul precedent s-a propus reducerea participarii combinatului la capitalul social al unei societati mixte, pe un alt punct al ordinii de zi se afla solicitarea aprobarii AGA pentru constituirea alteia.

Este vorba de infiintarea unei societati mixte romano-austriece, denumita Koprom Chemicals SRL, in asociere cu compania austriaca Koprom Handelsges GmbH. Capitalul social al acesteia ar urma sa fie de 100.000 de dolari, iar obiectul de activitate – fabricarea de TDI, materie prima pentru spume poliuretanice. In aceasta societate mixta, Oltchim va detine 40% din actiuni, iar restul – austriecii. Reprezentantul Oltchim in AGA este propus a fi directorul general al combinatului, Constantin Roibu.

Majorare de capital la Protectchim

In cazul societatii Protectchim SRL se propune majorarea capitalului social cu 2,9 miliarde de lei, dintre care 875 milioane – aportul Oltchim, iar restul – cel al altor persoane fizice si juridice.

In consecinta, participarea Oltchim la aceasta societate se va reduce la 30%. Si in ceea ce priveste Designro Ramnicu Valcea se are in vedere majorarea capitalului social, cu 2,9 miliarde de lei, ceea ce va duce la aceeasi cota de 30% pentru Oltchim.

Externalizarea conservelor si a gainilor

Pe ordinea de zi se mai afla un punct extrem de important, si anume propunerea de divizare a Oltchim. Practic, combinatul va ramane doar cu activitatea de baza, urmand a fi constituita societatea Zooalim, care va cuprinde: Avicola Babeni, Suinprod Babeni, Fabrica de Nutreturi Combinate Babeni si Conservil Raureni.

Cu alte cuvinte, Oltchim SA nu va mai avea in obiectul de activitate cresterea gainilor, fabricarea de nutreturi sau a renumitelor conserve de fructe si legume marca Raureni.

Tot astazi va fi luata in discutie si propunerea de conversie in actiuni a creantelor detinute la combinatul valcean de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). In acest sens, se va majora capitalul social cu valoarea creantei si se va modifica in mod corespunzator actul constitutiv.

Caminele se vand sau se modernizeaza

Astazi va fi pusa si problema caminelor de nefamilisti aflate in proprietatea combinatului. Caminele 1 si 2 din municipiul Ramnicu Valcea si caminul 4 din Colonia Govora vor fi scoase la vanzare.

In schimb, se propune modernizarea caminului 3 din Ramnicu Valcea, prin realizarea de garsoniere pentru cazarea stagiarilor salariati ai Oltchim in primii cinci ani de activitate. In concluzie, Oltchim ramane deocamdata in proprietatea statului, pana la gasirea unui investitor serios si agreat. AGA de astazi nu va influenta procesul de privatizare, care va fi reluat ulterior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.