Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, ieri, la Palatul Victoria, in prezenta premierului Adrian Nastase. Privita ca o victorie a autoritatilor romane in materie de privatizare, trecerea SNP in proprietatea grupului austriac OMV este considerata, pe buna dreptate, cea mai mare afacere incheiata vreodata de statul roman, unii numind-o chiar -afacerea secolului- . Prezent la eveniment, ministrul economiei si industriilor, Dan Ioan Popescu, s-a declarat satisfacut de tranzactie, in ciuda unor voci din -multime- care au spus ca pretul tranzactiei ar fi prea mic. Dan Ioan Popescu a tinut sa contrazica aceste pareri, spunand ca -pretul oferit pentru Petrom a fost cel mai bun-. Astfel, pentru achizitionarea pachetului de 51%, OMV va plati o suma situata intre 1,392 si 1,529 miliarde de euro. Suma va fi defalcata astfel: 669 milioane de euro, pentru cumpararea pachetului de actiuni de 33,34%, si intre 723 milioane de euro si 860 milioane de euro, pentru majorarea capitalului social al societatii, suma care va depinde de numarul actiunilor ce vor fi subscrise de actionarii minoritari ai Petrom. De asemenea, OMV va prelua datoria externa a SNP Petrom, in valoare de 292 milioane de euro, dar si numerarul companiei, de aproximativ 160 milioane de euro.
Ministrul Dan Ioan Popescu a tinut sa arate: -Prin aceasta privatizare, viitorul pe termen lung al Petrom este asigurat. Impreuna, OMV si Petrom vor juca un rol important pe piata petrolului si a gazelor naturale din regiune-. La randul sau, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, a declarat ca -alianta dintre cele doua companii va conduce la constituirea unei societati puternice, care va avea rolul de precursor in consolidarea pietei petrolului si gazelor naturale in Europa Centrala si de Est. Cred, de asemenea, ca experienta OMV in domeniul prospectiunilor, extractiei si rafinarii petrolului va face din alianta OMV – Petrom un actor-cheie in aceasta zona a continentului european, si, de ce nu, si in afara acestuia.- El a tinut sa adauge ca Bucurestiul va deveni -al doilea sediu important al OMV-. Ruttenstorfer a spus ca, in evolutia Petrom -vor fi si dificultati, pentru ca este nevoie sa se produca anumite schimbari si schimbarile nu sunt intotdeauna usoare-. De remarcat ca, in oferta sa, OMV a evaluat valoarea totala a SNP Petrom la 2,23 miliarde de euro, adica 2,76 miliarde de dolari.
-O mare pierdere pentru coruptie-
Prezent la festivitate, premierul Adrian Nastase a tinut sa remarce ca privatizarea Petrom va elimina tentatiile de coruptie legate Petrom. -Ca societate de stat, Petrom a creat foarte multe tentatii la nivel central si local pentru anumite forme de coruptie. In ultimii ani, s-a observat un razboi de gherila, care a creat numeroase conflicte si probleme de imagine pentru guvern si economia romaneasca-, a spus Nastase. El a facut si remarca potrivit careia -cine conduce Petrom controleaza economia romaneasca, iar cine stapaneste economia poate controla si politica-. Auzind aceasta fraza, presedintele OMV a -soptit- timid in microfon: -E, nu este chiar asa…-
Efecte-blitz:
Actiunile Petrom au scazut, iar ale OMV au crescut
Imediat dupa anunt, actiunile Petrom au fost suspendate de la tranzactionare la bursa din Bucuresti. Potrivit regulamentului, BVB poate suspenda operatiunile cu titlurile unui emitent in cazul unor evenimente importante, in vederea informarii actionarilor. Vestea a avut un impact negativ asupra actiunilor Petrom, care au coborat treptat de la un maxim al zilei de 2.550 de lei/actiune, la 2.430 de lei/actiune, in momentul suspendarii. In numai 45 de minute de tranzactionare, cotatiile au pierdut 4,71%. Bursa a solicitat companiei Petrom detalii privind termenii financiari ai contractului de privatizare, inclusiv pretul privind majorarea de capital. Tranzactionarea va fi reluata luni.
In schimb, actiunile grupului OMV au crescut la bursa din Viena, ca urmare a anuntului privind semnarea contractului de privatizare.
La 13,15 ora locala (14,15 ora Romaniei), actiunile OMV erau cotate la 170,75 euro, in crestere cu 2,52%, cotatia de la deschiderea sedintei de ieri fiind de 168,50 euro. Merrill Lynch a confirmat recomandarea de cumparare pentru actiunile OMV, incurajata ca grupul austriac a parafat un contract care va oferi numeroase oportunitati.