Angajatii SNP Petrom pot sta linistiti, cel putin deocamdata, deoarece, dupa preluarea societatii de catre firma austriaca OMV, contractul colectiv de munca ramane valabil. Acest lucru inseamna ca inca un an nu se vor face disponibilizari.
Ministrul economiei si comertului a declarat ieri ca -nu se pune problema unor disponibilizari, cel putin un an de zile de acum incolo, dupa aceea, firesc, contractul colectiv de munca va fi renegociat-. Unele probleme postprivatizare ale Petrom, printre care si posibilitatea efectuarii de catre noii proprietari a unor eventuale disponibilizari, au fost discutate miercuri, la Bucuresti, de presedintele Consiliului de administratie al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, cu Liviu Luca, liderul sindicatului de la Petrom. La discutii a participat si ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. Acesta recunoaste, totusi, ca, chiar daca numarul de angajati ai SNP Petrom va fi mentinut, dupa privatizarea companiei personalul va fi redus in anii urmatori, o data cu dezvoltarea si modernizarea capacitatilor principalei firme petroliere din Romania.
-Nu se pune problema unor disponibilizari masive, dar este normal ca, o data cu investitiile, care vor dura cativa ani de zile, sa se produca o imbunatatire a nivelului tehnic al Petrom. Tocmai datorita modernizarii si retehnologizarii, este firesc ca numarul de angajati sa fie redus-, a mai declarat ministrul economiei, Dan Ioan Popescu (foto).
Potrivit ministrului, OMV -apreciaza si recunoaste- contractul de munca al salariatilor Petrom, considerat de Ruttenstorfer -bun, inclusiv pentru OMV-.
La randul sau, Liviu Luca a solicitat presedintelui OMV ca proiectele de investitii si strategia grupului austriac dupa preluarea Petrom sa fie discutate cu reprezentantii sindicatelor. In plus, liderul sindical a ridicat si problema societatilor externalizate din Petrom, in sensul continuarii relatiilor de afaceri intre Petrom si aceste societati. Ministrul economiei a declarat ca Wolfgang Ruttenstorfer a apreciat politica de restructurare a SNP facuta pana acum de autoritati, dar ca, de acum incolo, -se va urmari cu precadere calitatea serviciilor facute, mai ales de societatile externalizate, dar si a preturilor privite din punctul de vedere al competitivitatii. De asemenea, am propus OMV folosirea acestor societati si in alte contracte externe pe care compania austriaca le are in derulare, tinand cont de experienta specialistilor nostri-, a subliniat ministrul. Discutiile dintre reprezentantii OMV si ai sindicatelor companiei romanesti vor continua dupa 15 august.
Potrivit ministrului, contractul de privatizare va fi incheiat saptamana viitoare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane