Home Economic-Financiar OMV isi permite sa tina toti angajatii Petrom

OMV isi permite sa tina toti angajatii Petrom

DISTRIBUIŢI

Cea mai arzatoare problema postprivatizare a SNP Petrom este cea sociala. Nu o data, atat mass-media, cat mai ales angajatii SNP s-au intrebat cati oameni vor fi disponibilizati dupa privatizare. De altfel, liderul sindicalistilor de la Petrom, Liviu Luca, a purtat discutii cu reprezentantii Ministerului Economiei pe aceasta tema si s-a intalnit si cu presedintele grupului austriac, Wolfgang Ruttenstorfer, tocmai pentru a vedea care va fi viitoarea strategie a companiei OMV cu privire la personal. La prima conferinta de presa organizata de OMV dupa semnarea contractului de privatizare, Ruttenstorfer a tinut sa declare raspicat ca, cel putin deocamdata, nu se pune problema vreunei disponibilizari. Motivul este unul simplu: in Romania salariile sunt inca foarte mici. -Din fericire sau din pacate, in tara dumneavoastra salariile sunt foarte competitive. De exemplu, un angajat al Petrom castiga cam 10% din cat castiga un angajat occidental. Este o situatie trista, dar peste cativa ani sper ca salariile sa creasca si in Romania-, a tinut sa precizeze Wolfgang Ruttenstorfer. Practic, volumul salariilor celor 6.000 de angajati ai OMV este echivalent cu cel platit celor aproximativ 60.000 de salariati ai Petrom.

Totusi, presedintele OMV a tinut sa precizeze ca, in timp, in urma modernizarii si retehnologizarii Petrom vor fi facute unele disponibilizari.

-Nu se va decide peste noapte, si nici nu exista aceasta necesitate, pentru ca, asa cum aratam, salariile nu sunt o povara pentru noi. Restructurarea trebuie facuta gradual-, a afirmat Ruttenstorfer. Referindu-se la forta de munca a Petrom, presedintele grupului austriac a declarat ca raportul mare, de unu la zece, este dat de faptul ca cele doua companii au structuri diferite.

Astfel, spre deosebire de Petrom, societate ale carei servicii sunt total integrate, OMV a externalizat o mare parte din activitati. Mai mult, grupul opereaza in sistem de franciza o mare parte din cele aproape 1.800 de statii de distributie, in 12 state din Europa, in timp ce functionarea benzinariilor Petrom este asigurata de angajatii proprii. In acest sens, numai numarul de angajati care lucreaza in benzinariile Petrom este aproape egal cu numarul total al angajatiilor OMV, adica 6.000.

Ruttenstorfer a precizat ca se va intalni, dupa data de 15 august, cu reprezentantii salariatilor din Petrom, pentru discutii legate de restructurare. In privinta investitiilor tehnologice, care ar putea avea efecte sociale, acestea se vor face dupa ce vor fi consultati reprezentantii sindicatelor.

Contractul actual de munca va fi pastrat pana la sfarsitul anului, dupa care vor avea loc negocieri intre patronat si sindicate.

Pe de alta parte, salariatii vor putea achizitiona actiuni Petrom in limita unui plafon de 8% din capitalul social. -Nu avem nimic impotriva faptului ca angajatii sa cumpere actiuni la Petrom, dimpotriva incurajam acest lucru-, a mai spus Wolfgang Ruttenstorfer.

OMV – -Mai mult decat miscare-

Daca -Esenta miscarii- este motoul companiei Petrom, -Mai mult decat miscare- este cel al companiei OMV. Legat de acest lucru, Dan Ioan Popescu a tinut sa remarce ca -mai mult decat miscare este esenta miscarii-. Intrebarea care se pune este daca marca Petrom va fi mentinuta in continuare de compania austriaca sau aceasta va fi schimbata. Si in acesta problema reprezentantii OMV par a fi foarte -deschisi-. Astfel, vicepresedintele OMV, Gerhard Roiss, a declarat ca piata petroliera din Romania permite mentinerea ambelor branduri, OMV si Petrom. -Din acest motiv vom pastra reprezentanta OMV din Romania, ca societate distincta de Petrom, cu patrimoniu si angajati proprii-, a declarat Roiss. In plus, la conducerea SNP va ramane in continuare actualul director Gheroghe Constantinescu. Totusi, vicepresedintele companiei austriece a spus ca, -in perioada dintre semnarea contractului si trecerea in proprietate privata, OMV va avea doi observatori cu drept de veto in consiliul de administratie-. Dupa majorarea de capital, prin care OMV va avea pachetul majoritar, managementul va fi asigurat de un consiliu de administratie, format din sapte membri si de un comitet de conducere, prezidat de actualul director general al Petrom, Gheroghe Constantinescu. In consiliul de administratie, patru membri vor fi desemnati de OMV, doi de statul roman, iar unul va fi independent.

In urmatoarea perioada, pentru a -pregati terenul- trecerii efective a Petrom in proprietatea OMV, o echipa de 80 de angajati ai companiei austriece vor veni sa lucreze in Romania, in calitate de observatori.

In privinta creantelor pe care Petrom le are de recuperat, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a afirmat ca bilantul contabil OMV-Petrom va fi unul -curatat-, precizand ca partea romana l-a asigurat ca situatia pentru o parte din datorii a fost clarificata. -Acest lucru este benefic pentru noi, deoarece trebuie sa ne incepem activitatea cu un viitor curat-, a mai adaugat presedintele OMV. Legat tot de creante, Dan Ioan Popescu a evitat sa se refere la nivelul total al datoriilor catre Petrom si la modalitatile de recuperare a acestora.

BERD ar putea prelua 2,1% din actiuni

-Chiar astazi am depus la Consiliul Concurentei o scrisoare prin care cerem sa se analizeze situatia actiunilor noastre la Rompetrol. Oricum, noi suntem pregatiti sa vindem, fara discutie, participatia de 25,1% din capitalul Rompetrol, daca Consiliul Concurentei ne-o va cere-, a tinut sa precizeze Wolfgang Ruttenstorfer.

In privinta Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), acesta ar putea obtine 2,1% din titlurile Petrom, in timp ce participatia actionarilor minoritari va fi redusa la 4,9%, iar statul roman ar mai detine un pachet de 42%, potrivit unei strategii puse la punct de conducerea OMV.

Estimarea vizeaza modificarile care vor avea loc in structura actionariatului dupa majorarea de capital, prin care grupul austriac va detine 51% din titluri. Astfel, daca actionarii minoritari nu isi vor exercita dreptul de preferinta, participatia acestora se va reduce de la 6,9% la 4,9%. In acelasi timp, conversia in actiuni a sumei de 73 milioane de dolari, reprezentand valoarea nerambursata a unui credit BERD, ar putea aduce in portofoliul institutiei financiare 2,1% din titlurile Petrom.

Investitii anuale de 300 milioane de dolari

Dupa majorarea de capital, programata pentru ultimul trimestru din acest an, participatia statului roman va cobori la 42%, fata de cota de 93,1%, detinuta inainte de semnarea contractului de privatizare.

Fondurile provenite din aceasta operatiune vor fi consumate treptat.

-Vom varsa cash banii pentru majorarea de capital, dar nu ii vom investi imediat pe toti-, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, presedinte si director general al grupului austriac.

La randul sau, directorul financiar al OMV, David Davies, apreciaza ca nivelul investitiilor pentru urmatorii ani s-ar putea cifra la 300 milioane de euro anual.


Petrom ramane -perla- economiei romanesti

Petrom, cea mai mare companie nationala, asigura aproximativ jumatate din totalul pietei interne de distributie a carburantilor si circa 45% din piata gazelor naturale. Petrom a produs anul trecut 5,6 milioane de tone de titei si sase miliarde metri cubi de gaze, in peste 300 de campuri petroliere, si cu peste 15.000 de sonde. Prin cele doua rafinarii – Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti – Petrom are o capacitate de rafinare de opt milioane tone de titei pe an.

Vanzarile companiei au totalizat anul trecut circa doua miliarde de euro si un profit de aproximativ 80 milioane de euro. OMV a preluat, vineri, 33,34% din actiunile Petrom, pentru care va achita 669 milioane de euro. Suma pentru majorarea de capital, pana la 51% din actiuni, va fi stabilita intre 723 milioane de euro si 860 milioane de euro, in functie de numarul actiunilor care vor fi subscrise de actionarii minoritari ai Petrom.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.