OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, anunță forarea cu succes a unei sonde de explorare offshore, în Perimetrul XVIII Istria (mică adâncime). Sonda Marina 1 a identificat un zăcământ de țiței în platoul continental al Mării Negre.
„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, declară Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare și Producție.
Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de km de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de cca 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 metri.
Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențială pe sondă de 1.500 – 2.000 bep/zi.
Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la cca. 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată.
În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comerciala a acestuia. Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție. Producția din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială – ar putea începe în următorii 3-4 ani. Investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.
„Acest comunicat de presă conţine afirmaţii anticipative. Afirmaţiile anticipative pot fi identificate prin cuvinte ca „anticipează”, „intenţionează”, „planifică”, „caută”, „crede”, „estimează”, „aşteaptă”, „potenţială” şi orice referinţe similare la perioade viitoare. În timp ce afirmaţiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi şi pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanţele, măsura în care rezultatele efective şi evoluţiile vor atinge aşteptările şi predicţiile noastre depinde de un număr de riscuri şi incertitudini care pot determina ca rezultatele efective, performanţe şi situaţia financiară să difere substanţial de aşteptările noastre. Orice afirmaţie anticipativă din acest comunicat de presa este valabilă numai pentru data la care este făcută. Factori sau evenimente care pot determina ca rezultatele efective să fie diferite pot apărea şi nu este posibil să anticipăm toţi aceşti factori sau evenimente. Nu ne asumăm obligaţia de a face publică orice actualizare a afirmaţiilor anticipative ca urmare a unei informaţii noi, evoluţii viitoare sau altui eveniment, cu excepţia situaţiei în care o astfel de actualizare este cerută de lege”, susține compania.