Home Economic-Financiar ONGurile de mediu vor mărirea taxei pe ambalaje

ONGurile de mediu vor mărirea taxei pe ambalaje

DISTRIBUIŢI

Ambalajele introduse pe piața trebuie taxate, conform legislației în vigoare, pentru a stimula reciclarea, atât în beneficiul cetățenilor, cât și al mediului, susțin ONG-urile de mediu.

„Deși mulți o contestă, susținem menținerea, dacă nu chiar creșterea taxei de 2 lei kg pentru ambalajele introduse!

În aceste zile, în mod eronat, se vehiculează ideea că se măresc taxele pentru ambalaje. În realitate această taxa exista de peste 10 ani, dar până acum s-a plătit mai puțin, deoarece responsabilitatea producătorului pentru ce se întâmpla cu ambalajul atunci când ajunge deșeu era preluată de către Organizații de Transfer de Responsabilitate.

Acestea funcționează ca și SA-uri și au fost fondate de corporații precum Coca Cola, Ursus, Pepsico, Tetra Pac, Argus etc, care controlau activitatea acestor OTR-uri. În acest context, salutăm verificările făcute de AFM care au scos la lumina mai multe nereguli dintre care cea mai gravă este aceea că existau firme căpușa, care pentru sume modice ‘reciclau’ pentru OTR cantități uriașe de deșeuri de ambalaje.

Acest fapt penal a dat producătorilor falsă impresie că deșeurile din ambalaje nu au valoare. Aceste firme doar fabricau facturi, fără a derula tranzacții reale cu deșeuri din ambalaje. Acum nu se întâmpla altceva decât intrarea în legalitate și alinierea prețurilor că costul de mediu și social real pentru ambalaj pe toată durata lui de viață.

Practicile ilegale de la OTR au compromis întreg sistemul de colectare selectivă a deșeurilor.

Taxa de 2 lei/kg ambalaje introduse pe piața pare mult doar dacă nu se reciclează deșeurile rezultate din acestea.

Scopul taxei este tocmai de a stimula colectarea și reciclarea! Cetățenii trebuie să înțeleagă, ca în cazul în care procentul de reciclare crește și se ating țintele legale, aceasta taxă nu se aplică. Dacă nu vrem să plătim această taxă, nu trebuie să facem altceva, decât să colectăm selectiv reciclabilele! Acest lucru depinde atât de producători și comercianți (oricum este obligația lor legală să asigure posibilitatea de colectare a deșeurilor din ambalaje) cât și de cetățeni.

Organizația noastră a susținut în repetate rânduri creșterea taxei pentru ambalajele puse pe piață, pentru a mari motivarea cetățenilor de a colecta selectiv.

Cu cât colectăm și reciclăm mai mult, cu atât plătim mai puțin!

Organizațiile semnatare saluta poziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în problema deșeurilor din ambalaje, mai ales intenția de a debloca sistemul de trasabilitate al deșeurilor, și de a implementa instrumente precum ‘plătești pentru cât arunci’, sisteme îmbunătățite de depozit-returnare, în special pentru deșeurile din sticlă, precum și susținerea industriei de reciclare.

Contextul:

Sistemul este conceput astfel: La introducerea oricărui produs pe piața se plătește 2 lei/kg ambalaj, de către producător sau comerciant, acesta regăsindu-se în prețul produsului. Pentru fiecare kg ambalaj reciclat se primesc înapoi 2 lei.

Deci, dacă reciclăm 100%, nu trebuie să plătim taxa!

Producătorii predau responsabilitatea la organizații (OTR) care se ocupă cu monitorizarea fluxului de deșeuri, demonstrând ce procent din ambalaj a fost reciclat.

Problemele au început după ce s-a făcut public faptul că Administrația Fondului pentru Mediu a identificat o serie de nereguli în sistemul de preluare a responsabilității reciclării deșeurilor din ambalaje.

OTR au raportat unele cantități fictive de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. Cazul a fost trimis mai departe și Parchetului General, pentru verificare.” se arată într-un comunicat semnat de Korosfoy Sandor, Director Executiv, Asociația Ecologistă Floarea de Colț și de Codruța Nedelcu, pentru Asociația ARIN.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.