Potrivit unui ordin al ministrului finantelor, Sebastian Vladescu (foto), incepand cu data de 15 august a fost infiintat Registrul national al operatorilor de produse accizabile armonizate si aprobarea procedurii de infiintare si actualizare a acestuia. Acest document, deosebit de important in combaterea evaziunii fiscale din domeniu, va contine toate datele de identificare ale operatorilor de produse accizabile armonizate, dar si informatii referitoare la persoanele autorizate ca antrepozitari si operatori inregistrati, precum si la locurile autorizate ca antrepozite fiscale. Pentru cei interesati, precizam ca ordinul are numarul 1459 din 01/09/2006, fiind publicat in -Monitorul Oficial-, Partea I, nr. 777 din 13/09/2006.
De asemenea, noul registru este necesar -atat pentru implementarea sistemului de cooperare administrativa si schimb de informatii in domeniul accizelor cu statele membre ale Uniunii Europene, cat si pentru consolidarea capacitatii administrative a autoritatii fiscale care gestioneaza persoanele fizice sau juridice autorizate de autoritatea fiscala competenta, in exercitarea activitatii acestora, sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile armonizate.-
Un document complex, cu sase sectiuni
In principiu, Registrul national al operatorilor de produse accizabile armonizate contine o serie de informatii, printre acestea, cu exceptia celor banale, de identificare, se regasesc si cele referitoare la asociatii si administratorii antrepozitarului autorizat/operatorul inregistrat, adresa locatiei/locatiilor in care se realizeaza receptia produselor accizabile de catre operatorul inregistrat, natura activitatilor care sunt autorizate sa se desfasoare in antrepozitul fiscal, codul produselor realizate in cadrul fiecarui antrepozit fiscal sau receptionate in cadrul fiecarei locatii de catre operatorul inregistrat, codul de acciza atribuit, data de la care autorizatia este valabila, starea autorizatiei, inclusiv motivele care determina modificarea, precum si data de la care se modifica starea autorizatiei si chiar informatii stabilite de autoritatea fiscala, necesare administrarii sau schimbului de informatii cu statele membre ale Uniunii Europene.
Registrul are sase sectiuni, notate cu litere de la A la E. Sectiunea A este destinata informatiilor referitoare la persoanele autorizate ca antrepozitari si operatori inregistrati, la locurile autorizate ca antrepozite fiscale sau locatiile in care se realizeaza receptia produselor accizabile de catre operatorul inregistrat. Directia specializata din minister va asigura incarcarea bazelor de date aferente acestei sectiuni.
Sectiunea B se refera la actualizarea bazelor de date cu informatii referitoare la persoanele autorizate ca antrepozitari si operatori inregistrati, precum si la locurile autorizate ca antrepozite fiscale/locatiile in care se realizeaza receptia produselor accizabile de catre operatorul inregistrat. Directia de autorizari asigura actualizarea bazelor de date aferente in cel mult 3 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a autorizatiilor.
Sectiunea C este destinata actualizarii datelor referitoare la starea autorizatiilor emise persoanelor autorizate care fac obiectul acestei sfere de activitate. Trebuie precizat ca Directia de autorizari din minister va transmite fiecare decizie, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data semnarii acesteia, catre autoritatile fiscale teritoriale competente in administrarea antrepozitarului autorizat/ operatorului inregistrat. Originalul va fi transmis prin posta antrepozitarului autorizat/operatorului inregistrat.
Sectiunea D se refera la inregistrarea starii autorizatiei, intr-una din formulele valid sau nevalid.
Sectiunea E este destinata publicarii starilor autorizatiilor emise chiar pe pagina de web a Ministerului Finantelor. In noul ordin se prevede chiar ca, in caz de dezastru, pentru recuperarea datelor se vor utiliza medii de salvare de tip banda magnetica sau CD-ROM, care vor fi stocate in spatii special amenajate. Operatiunile de salvare a datelor pe banda magnetica sau CD-ROM, programate sa aiba loc la intervale de timp prestabilite, vor fi urmate, in mod obligatoriu, de operatiuni de verificare a integritatii datelor salvate.