Home Economic-Financiar Ordonanta 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata a fost amendata

Ordonanta 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata a fost amendata

DISTRIBUIŢI

Prevederilor Ordonantei 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, suspendata ca urmare a -interpretarilor eronate ale textului initial-, au fost amendate, a declarat Dan Stanescu, director in Directia Generala a Comertului Interior din Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Vanzarile promotionale au fost definite mai clar, pentru a nu se mai crea confuzii in interpretarea textului, spune directorul. Astfel, actiunile de promovare efectuate de producatori si actiunile de lansare de produse sau servicii noi pe piata nu se supun prevederilor art. 31 alin. (1) – fostul art. 34. Comerciantii cu amanuntul pot efectua vanzari sub denumirea de vanzari promotionale cu conditia ca: acestea sa nu fie efectuate in pierdere; sa se refere la produsele disponibile sau reaprovizionabile, precum si la servicii prestate in mod curent; comerciantul care doreste sa promoveze intr-o anumita perioada o categorie de produse disponibile, sa reinnoiasca sau sa completeze stocul respectiv pentru a satisface integral cererile pe durata intregii perioade anuntate sau sa informeze consumatorii ca oferta este valabila numai in limita stocului disponibil; serviciile promovate sa fie prestate sau furnizate pe toata perioada de reducere de preturi anuntata.

Autorizarea deschiderii unui exercitiu comercial nu mai este conditionata de prezentarea documentelor care atesta pregatirea profesionala pentru personalul din sectorul alimentar si alimentatie publica, aceasta cerinta fiind obiect al inspectiilor pe teren incepand cu 1 ianuarie 2003. Termenul de autorizare a deschiderii unui exercitiu comercial, de fapt de respingere motivata a cererii de autorizare, este de maximum 15 zile, indiferent de suprafata structurii de vanzare.

De asemenea, noul text permite vanzarea cu pret redus a produselor care nu au fost vandute intr-o perioada de trei luni de la aprovizionare, fata de 12 luni, cat era prevazut in varianta initiala a ordonantei.

Loteria publicitara este definita ca o practica comerciala permisa, cu conditia ca participantilor sa nu le fie impusa in contrapartida nici o cheltuiala directa sau indirecta, suplimentara achizitionarii produsului sau serviciului. Cheltuielile efectuate de participanti pentru achizitionarea de efecte si servicii postale si pentru tarifele telefonice normale nu sunt considerate cheltuieli suplimentare. De asemenea, a fost definita ca o practica comerciala permisa alocarea de premii in mod aleator, inainte de oferirea la vanzare a produselor sau serviciilor si atribuirea castigurilor la achizitionarea acestora – instant win.

In ceea ce priveste vanzarile cu prime, acestea s-au extins si pentru alte produse sau servicii, a caror valoare este de pana la 10% din preturile de vanzare sau tarifele produselor sau serviciilor achizitionate de catre consumatori.

Ordonanta va intra in vigoare la 1 ianuarie 2002, a precizat Dumitru Bulumete, secretar de stat in MIMMC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.