Home Economic-Financiar Organizatiile de afaceri pregatesc o baza de date cu firmele rau-platnice

Organizatiile de afaceri pregatesc o baza de date cu firmele rau-platnice

DISTRIBUIŢI

Conducerea Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) a prezentat, ieri, un proiect intitulat -Initiativa pentru Reducerea Coruptiei si Dezvoltarea unor Practici Etice-, elaborat in parteneriat cu Coalitia Anticoruptie, formata din Alianta Strategica a Asociatiilor de Afaceri (ASAA), Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER), Academia de Advocacy si Centrul Pilot de Transparenta. In perioada aprilie-iulie, au avut loc o serie de mese rotunde in principalele orase ale tarii care au avut ca scop incurajarea oamenilor de afaceri din Romania sa-si exprime punctul de vedere in fata autoritatilor locale si guvernamentale, in legatura cu problemele legate de coruptie. Potrivit organizatorilor – UNPR si Coalitia Anticoruptie, aceste seminarii reprezinta doar inceputul unui proiect mai amplu, menit sa incurajeze oamenii de afaceri din Romania sa creeze si sa respecte anumite practici etice in afaceri si sa promoveze un climat concurential sanatos. Pentru transpunerea in practica a obiectivelor astfel trasate, proiectul prevede inclusiv infiintarea unui -Best Practice Bureau-, care va contine informatii despre firmele ce nu-si onoreaza contractele sau nu-si platesc furnizorii si despre comportamentul general al firmelor fata de partenerii de afaceri. Presedintele Coalitiei Anticoruptie, Alexandru Borcea, ne-a declarat insa ca va fi destul de dificila constituirea acestei baze de date, intrucat nici membrii Coalitiei, nici ceilalti initiatori nu au calitatea de a stabili daca o firma este sau nu rau-platnica. -Va fi un proces care ar putea sa dureze chiar mai mult de un an-, a mai spus Alexandru Borcea.

Centre de transparenta si birouri de informatii

Dintre celelalte solutii pentru inlaturarea surselor de coruptie propuse de patroni, amintim: – crearea unor Centre de Transparenta la nivelul fiecarei organizatii, care sa asigure informarea membrilor despre actiunile organizatiei precum si a institutiilor cu care acestia au incheiate protocoale – organizatiile patronale pot crea si site-uri pe Internet, in care sa afiseze aceste informatii, precum si proiecte de Coduri etice cu un continut legislativ care sa vina in ajutorul patronilor – infiintarea, la nivelul fiecarui minister, a unor birouri unde sa poata fi sesizate cazurile de coruptie – reformarea sistemului politic prin introducerea votului uninominal, sistem care ar duce la o responsabilitate crescuta a alesului fata de alegator – scaderea cotei de TVA si incurajarea reinvestirii profitului; salariile functionarilor publici sa fie calculate pe baza unei evaluari a competentei, si nu in functie de numarul de subordonati – descentralizarea activitatii unor ministere cum ar fi cel al Sanatatii, al Educatiei, Mediului si al Economiei si Comertului.

Proiectul -Initiativa pentru Reducerea Coruptiei si Dezvoltarea Practicilor Etice- este sprijinit de Center for International Private Enterprise (CIPE) din Washington DC.

Patronii au gasit cauzele -directe si indirecte- ale flagelului

In cadrul seminariilor au fost evidentiate sursele de coruptie si s-au propus masuri pentru diminuarea sau limitarea fenomenului. In plan general, sursele coruptiei au fost identificate ca fiind unele directe, cum ar fi coruptia la nivel politic, si unele indirecte, care se manifesta la nivelul micilor functionari si sunt generate in primul rand de birocratie. Enumeram, in continuare, o parte din sursele coruptiei, asa cum au fost identificate de catre participanti: – sub eticheta de protectie sociala se incurajeaza nemunca – nereprezentarea in plan politic a clasei de mijloc decat in proportie de 7%-8% fata de Uniunea Europeana (80%) si Statele Unite ale Americii (90%) – lipsa votului uninominal si pastrarea listelor de partid – lipsa de reactie a societatii civile in ceea ce priveste cazurile de coruptie si clientelismul politic cultivat in randul unora dintre oamenii de afaceri – acordarea ajutoarelor de stat pentru societatile de stat pe criterii preferentiale si lipsa de reactie a Consiliului Concurentei in aceste cazuri – maniera discriminatorie si birocratica de acordare a subventiilor in agricultura – instabilitatea legislativa si proasta aplicare a legilor; salariile mici ale unor categorii socio-profesionale (medici, profesori etc.) – lipsa de transparenta in procesul de privatizare – saracia endemica si somajul mascat – existenta unor structuri de tip mafiot in diverse domenii ale activitatii economice. De asemenea, patronii considera ca nivelurile cele mai ridicate in ceea ce priveste coruptia se regasesc in domenii precum justitia, sanatatea, constructiile, invatamantul, agricultura si – bineinteles – sfera politica…

Initiatorii nu -risca- o definitie a coruptiei

Presedintele UNPR, Marian Petre Milut, ne-a declarat ca in sensul acestui proiect nu exista o definitie speciala a coruptiei, initiatorii utilizand acceptiunea acestui… concept asa cum apare in dictionare. Spre exemplu: -Plata unei persoane sau organizatii care face parte din administratia publica locala sau centrala ori uneia dintre puterile statului, pentru obtinerea de foloase necuvenite-. Sau: -Utilizarea pozitiei privilegiate pentru a obtine venituri sau avantaje necuvenite-… In opinia sefului UNPR, coruptia este, de fapt, -orice incalcare sau abatere de la un sistem legislativ, orice plata informala soldata cu deformarea mediului de afaceri-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.