Home Economic-Financiar OTE castiga mai mult decat o banca din -ajutorul- dat Romtelecom

OTE castiga mai mult decat o banca din -ajutorul- dat Romtelecom

DISTRIBUIŢI

Intelegerea dintre statul roman si investitorul grec de la Romtelecom, conform careia OTE are dreptul sa obtina un procent din actiunile operatorului de telecomunicatii in contul unui imprumut de 50 milioane de dolari acordat pe o perioada de sase luni, tinde sa devina o afacere- record din punctul de vedere al favoritismelor de care se bucura grecii. Astfel, dupa ce statul roman, prin intelegerea din sedinta AGA Romtelecom din 26 noiembrie, a decis practic ca OTE este -alesul – in procesul de privatizare al operatorului de telecomunicatii, Consiliul de Administratie a mai facut o concesie investitorilor greci, care au obtinut niste conditii de acordare a creditului mai mult decat avantajoase. Astfel, saptamana trecuta, CA al Romtelecom si-a dat girul pentru obtinerea imprumutului de 50 milioane de dolari, la o dobanda de 5,75%. Aceasta, in conditiile in care o alta societatea romaneasca de anvergura similara cu cea a operatorului de telecomunicatii, Termoelectrica, a obtinut un imprumut sindicalizat de 250 milioane de dolari, a carui prima transa de 115 milioane de dolari are scadenta la un an, dobanda fiind de 5%. Or, in cazul Romtelecom, valoarea imprumutului este mult mai mica, iar perioada de scadenta este la jumatate, deci, implicit, dobanda ar trebui sa fie sub nivelul celei obtinute de Termolectrica, cu atat mai mult, cu cat cele doua societati nu suporta comparatie din punctul de vedere al situatiei financiare. Cu alte cuvinte, OTE a obtinut conditii de acordare a creditului mai bune decat bancile straine, in conditiile in care cele 50 milioane de dolari reprezinta un imprumut de refinantare acordat de unul dintre actionarii societatii.

Conditiile in care OTE acorda imprumutul operatorului de telecomunicatii nu fac decat sa continue seria de compromisuri pe care statul roman o face investitorului grec. Pentru ca, deja, in ceea ce priveste continuarea procesului de privatizare a operatorului de telecomunicatii, oficialii romani -se imbata cu apa rece- sau, mai rau, sunt total neinformati. In ultima categorie se inscrie si premierul Adrian Nastase, care a declarat ca cele 50 milioane de dolari nu permit obtinerea controlului de catre greci asupra operatorului de telecomunicatii, convertirea sumei in actiuni reprezntand doar un pachet de 3%. Trecand peste faptul ca statul roman nu castiga absolut nici un ban din tranzactie, creditul fiind utilizat pentru acoperirea deficitului inregistrat de Romtelecom sub managementul OTE, premierul uita ca, prin conditiile negociate in 1998, OTE are cale libera pentru a obtine pachetul ce ii asigura majoritatea de 51% din actiunile operatorului. Amintim ca, prin contractul incheiat acum trei ani, OTE are drept de preemptiune asupra unui numar suficient de actiuni care sa asigure 51% din actiunile Romtelecom, precum si drept de veto in AGA Extraordinara – care va decide de altfel daca dupa sase luni se va face o majorare de capital. Surse din cadrul companiei ne-au declarat ca sansele ca, dupa termenul de scadenta a imprumutului, sa se faca majorarea de capital sunt de 95%. Cert este ca, in conditiile date, nici un alt investitor de calibru din domeniul comunicatiilor nu va mai participa la procesul de privatizare a Romtelecom, singura solutie a statului fiind aceea de a vinde pachete de actiuni de pana la 20% pe piata interna.

Culmea este ca, dupa ce oficialii romani au deschis calea investitorului grec de a-si majora cota de participare la capitalul social al Romtelecom, tot ei sunt cei care sustin ca procesul de privatizare ar putea fi periclitat de dezvaluirea in presa a acestei afaceri. Ministrul comunicatiilor s-a aratat ingrijorat, la ultima conferinta de presa, de reactia companiilor care au achizitionat caietele de sarcini in vederea participarii la licitatia de desemnare a consultantului de privatizare. Pana in prezent, zece firme si-au exprimat intentia de a participa la licitatia pentru desemnarea consultantului Romtelecom. Din pacate, privatizarea Romtelecom nu este in centrul atentiei companiilor internationale, daca avem in vedere ca nici un reprezentant de varf al bancilor de investitii nu s-a deplasat la Bucuresti.

Lipsa de apetit a companiilor de reputatie internationala in auditare, vizavi de privatizarea Romtelecom, este de fapt o consecinta a formalitatii acestui proces. Dupa cum bine se stie, jocurile sunt facute in ciuda naivitatii afisate de oficialii romani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.