Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea subsidiarei locale a băncii portugheze Millennium bcp de către OTP Bank România şi a portofoliului de clienţi corporate ai RBS România de către UniCredit Ţiriac Bank, fără a avea vreo obiecţie în privinţa concentrării economice realizate în fiecare caz.
„Se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind concentrarea economică ce urmează a se realiza în urma dobândirii controlului unic direct asupra Băncii Millenium S.A., de către OTP Bank România S.A. (respectiv asupra portofoliului de clienţi corporate ai Royal Bank of Scotland plc. Edinburgh – Sucursala România, de către Unicredit Ţiriac Bank S.A. – n.r.) constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”, se arată în documentele Consiliului Concurenţei (CC).
UniCredit Ţiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achiziţie a portofoliului de clienţi RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpărarea integrală a subsidiarei locale a băncii Millennium, în urma cărora Consiliul a anunţat că analizează operaţiunile de concentrare economică.
OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank România, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro.
Totodată, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finanţării intragrup acordate de banca portugheză subsidiarei din România, de circa 150 milioane euro, pe care o va înlocui cu o finanţare de aceeaşi valoare de la banca-mamă din Ungaria.
Banca preluată urmează să fie integrată în structura OTP Bank, după finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea aprobărilor necesare.
Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienţi şi o reţea de 56 de sucursale şi 58 de ATM-uri. În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.
Banca preluată ocupa la finele anului trecut poziţia 22 în sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) şi o cotă de piaţă de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank îşi va majora cota de piaţă la 2,1% şi va urca pe poziţia 11 în topul instituţiilor de credit.
Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită de Millennium bcp în vara anului trecut cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare. Termenul limită pentru vânzare era iunie 2015.
Grupul maghiar OTP mai furnizează servicii financiare în Ungaria, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia.
Acţiunile grupului Millenium sunt deţinute de Mbcp Participações – 99,9978% şi de BCP – 0,0022%.
La rândul său, UniCredit Ţiriac Bank va prelua business-ul corporate al RBS România, care se va retrage de pe piaţa locală, acesta fiind compus din peste 500 de companii medii şi mari, locale şi internaţionale, precum şi instituţii publice şi financiare. Achiziţia presupune active de circa 260 milioane euro şi depozite de 315 milioane euro.
Angajaţii RBS România vor fi transferaţi către UniCredit Ţiriac Bank, iar termenii şi condiţiile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice.
UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing au semnat, în aprilie 2013, un contract de achiziţie a portofoliului de retail al RBS România, care cuprinde active de 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro, tranzacţia incluzând şi portofoliul de tip private banking. Aceasta a fost prima tranzacţie mare de după criza financiară în sistemul bancar românesc. Transferul clienţilor către UniCredit a fost finalizat în septembrie 2013.
Banca UniCredit a consemnat în primul semestru un profit net consolidat de 106,7 milioane lei (23,9 mil. euro), după interesul minoritar, în condiţiile unor provizioane constituite de 263,6 milioane lei (59 mil. euro), iar activele au ajuns la 28,9 miliarde lei (6,6 miliarde euro).
Consiliul Concurenţei mai stabileşte că atât OTP Bank, cât şi UniCredit Ţiriac Bank sunt obligate să plătească o taxă de autorizare a concentrării economice notificate, fără a face public cuantumul acesteia. Taxa trebuie plătită în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei.