Home Economic-Financiar Ouăle vândute în România nu sunt otrăvite cu dioxină

Ouăle vândute în România nu sunt otrăvite cu dioxină

DISTRIBUIŢI

Crescătorii de păsări dau asigurări că ouăle de consum produse în fermele din țara noastră îndeplinesc toate criteriile de calitate și prospețime, iar cele din Germania, contaminate cu dioxină nu au intrat în țară. „Nu importam ouă din Germania, asa ca nu există niciun pericol. Germania nu este exportator de ouă, aș putea spune că au exportat accidental, a fost o întâmplare, ei, de obicei importă ouă. Oricum, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a oprit importul“, a declarat pentru „Curentul“ Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Săptămâna trecută, peste 1.000 de ferme germane și-au pierdut dreptul să mai vândă ouă, după ce autoritățile au descoperit dioxină în ele. Originea contaminării ar fi un distribuitor de furaje din landul Schleswig Holstein, unde uleiuri destinate fabricării de biocombustibil au fost distribuite, din greșeală, pentru furaje.
Dioxinele sunt reziduuri formate în special prin combustii, industriale sau naturale. Ele au fost catalogate drept substanțe cancerigene de către Organizația Mondială a Sănătății.
„În România, producătorii folosesc pentru hrana găinilor doar cereale, proteine vegetale și grăsimi vegetale. Nu există niciun fel de pericol de contaminare cu dioxină“, a explicat Ilie Van.

150 de milioane de ouă vândute de sărbători

În ceea ce privește vânzările de ouă de sărbători, reprezentantul UCPR spune că acestea s-au încadrat înestimările producătorilor.
„Vânzările de sărbători au fost la nivelul scontat. Au crescut cu 50% în față de o perioadă obișnuită din an – aproximativ 150 de milioane de ouă“, a spus Van, adăugând că vânzările sunt foarte lente după sărbători, iar ianuarie o să fie o lună grea.
Prețurile au fost neschimbate, deși s-a tot vorbit de scumpiri. Mai mult, spune reprezentantul UCPR, anul trecut, prețurile la producător la carne de pasăre au scăzut cu 11,8% față de 2009, iar la ouă cu 10-12%.
Problema este că prețurile cresc pe drumul dintre fermă și consumator.
„Anul trecut, prețul mediu net la carnea de pasăre era de 5,65 lei la poarta fermei și se vinde în piață cu 8,80 lei“, a explicat Van.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.