Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a precizat ieri, in timpul unei conferinte de presa, ca-i va trimite si lui Varujan Vosganian, noului ministru al economiei si comertului, o analiza efectuata de catre OECD despre barierele pe care le intampina IMM pe pietele internationale. Totusi, fiindca nu dorim ca noul ministru sa fie luat prin surprindere de intentia profesorului Nicolescu, vom prezenta cateva dintre concluziile documentului in cauza, care i-ar putea fi de folos pe parcursul mandatului.
Simpla integrare politica a Romaniei nu rezolva si integrarea intreprinderilor autohtone in sistemul economic european, in special a IMM. Acest aspect, chiar daca indirect, a fost scos in evidenta de ancheta OECD, care a fost efectuata pe un esantion de 465 de companii din 62 de tari, ceea ce-i confera un mare grad de credibilitate.
Lipsa banilor, un obstacol relativ minor
Una dintre cele mai complexe obstacole pe care trebuie sa le depaseasca o intreprindere din aceasta categorie pentru a fi prezenta pe piata internationala nu este lipsa banilor, ci identificarea si accesarea informatiilor specifice, inclusiv guvernamentale, cu atat mai mult cu cat, de regula, nu-si permite sa dispuna de forta de munca suficient de bine calificata in domeniu. Chiar si daca acest obstacol este trecut, mica intreprindere, chiar daca are produse competitive, nu poate avea o reprezentare de incredere, dificultate dublata de cele legate de obtinerea de finatari externe, de corecta utilizare a unor instrumente financiare specifice, de evaluarea riscurilor sau de executarea contractelor. Dar, nu in ultimul rand, IMM romanesti vor intampina dificultati extraordinare, chiar daca barierele vamale au disparut in relatia cu tarile UE, in ceea ce priveste expertiza tehnica legata de marketing, comert electronic, managementul aprovizionarii si a costurilor de acces pe piete. Dar, adevarata piatra de incercare este reprezentata de evitarea practicilor anticompetitive, aspect dublat de identificarea sprijinului din partea guvernelor. Comportamentul anticompetitiv se manifesta, chiar daca mascat, in toate tarile din UE, sub diverse forme, cele mai uzuale fiind existenta unor taxe ce nu sunt impuse producatorilor locali, obtinerea unui impresionant numar de avize si licente speciale pentru furnizorii straini de marfuri si servicii, la care se poate adauga chiar si dumping-ul.
Dar OECD a identificat cateva dintre practicile recomandabile guvernelor, inclusiv celui roman, pentru a sprijini eficient si fara a incalca acordurile internationale efortul IMM de a avea acces pe pietele internationale. In principiu, guvernele trebuie sa incurajeze formarea de clustere si retele de IMM interesate sa schimbe informatii. O alta masura ar fi incurajarea dezvoltarii de site-uri care pot oferi oportunitati pentru IMM, la costuri minime, pe care acestea sa-si poata prezenta produsele si serviciile. De asemenea, guvernul ar trebui sa ofere programe pentru IMM in vederea accesarii de finantari avantajoase, necesare acoperirii cheltuielilor patrunderii pe pietele internationale si, nu in ultimul rand, sa asigure transparenta si acces eficient la programele si masurile pe care le elaboreaza in vederea sprijinirii acestui sector, cunoscut fiind faptul ca nu de putine ori acestea devin publice dupa expirare.