In urma cu un an, Consiliul Judetean Timis aproba, prin Hotararea nr. 52/18.06.2003, asocierea cu patru societati comerciale din grupul firmelor patronate de Ovidiu Tender – Tender SA, Palace SRL, Agrosem SA – toate trei din Timisoara – si Tender Media din Bucuresti, in vederea construirii -primului hotel de cinci stele din municipiu-. Aparent laudabila, decizia luata de autoritatile locale este pe cat de dubioasa, pe atat de contestabila, in conditiile in care, la finele anului 2002, conform bilantului contabil al firmelor lui Tender, acestea datorau statului peste 1.500 miliarde de lei. Potrivit legii, la datoriile pe care le avea, Ovidiu Tender n-ar fi trebuit lasat nici macar sa se apropie de acest proiect. Trebuie precizat faptul ca, daca ar fi dorit sa stie cu cine se asociaza, reprezentantii Consiliului Judetean Timis ar fi putut consulta macar baza de date a Ministerului Finantelor Publice. In plus, sefii Consiliului judetean au ales modalitatea de asociere, fara a organiza nici un fel de licitatie, proiectul de hotarare avand o -dedicatie- clara.
Prin asocierea Consiliului judetean cu cele patru firme patronate de controversatul om de afaceri a fost infiintata societatea Inter Center Service SA Timisoara, actionarul majoritar fiind Tender SA, cu un procent de 54,37%, urmat de CJ Timis – 45,66% si celelalte trei societati – Palace, Agrosem si Tender Media – fiecare detinand cate 0,0009% din capitalul social.
Aceeasi hotarare prevede, la articolul 5, concesionarea directa, pe o perioada de 49 de ani, catre societatea pe actiuni nou-creata, Inter Center Service SA Timisoara, a suprafetei de teren de 10.944 mp, situata in centrul Timisoarei si aflata in domeniul public al statului.
Conform hotararii de consiliu, a fost, practic, aprobata si majorarea capitalului social cu 60 miliarde de lei (echivalentul a 1.571.135 de euro), reprezentand aport in numerar al societatilor patronate de Ovidiu Tender. Numai ca, in conformitate cu actul aditional la actul constitutiv al societatii Inter Center Service, aportul de capital al firmelor lui Tender s-a limitat, la data subscrierii, la 20 miliarde de lei, restul de bani urmand a fi varsati in trei ani de la data subscrierii. Conform aprecierilor unui membru al Consiliului Judetean Timis, cele 60 miliarde de lei reprezinta pretul a aproximativ sapte-opt apartamente situate in Piata Operei din Timisoara.
Un alt obiect al -tranzactiei- perfectate de CJ Timis este si sectia SIRA (sectia de intretineri si reparatii auto), unde firma Inter Center Service SA s-a angajat ca va asigura asistenta si service-ul tehnic pentru o serie de autobuze si microbuze, dar si pentru autoturismele de serviciu cu care circula sefii Consiliului judetean.
Afaceri pe -mormantul- fostului PCR
In 1999, Consiliul Judetean Timis, in calitate de asociat unic, a infiintat SC Inter Center Service SRL, societate care a inceput sa-si deruleze activitatea in fostul hotel al Partidului Comunist Roman, devenit, dupa 1990, Hotelul International si in cadrul sectiei SIRA (sectia de intretinere si reparatii auto), unitati care se autofinantau pana la acea data. Patrimoniul SRL creat de CJ nu includea nici cladirile si nici terenurile aferente celor doua unitati. Hotelul International este amplasat in centrul Timisoarei, in Bulevardul C.D. Loga nr. 46 – 48, pe un teren apartinand domeniului public al statului. Dupa aproximativ patru ani, situatia economico-financiara a SC Inter Center Service SRL nu s-a imbunatatit deloc, membrii CJ mandatandu-l pe presedintele Dan Ioan Sipos sa gaseasca un investitor care sa impulsioneze activitatea firmei.
Nu s-a organizat nici o licitatie
Acesta, in loc sa dispuna intocmirea unui caiet de sarcini in baza caruia sa se organizeze o licitatie pentru desemnarea investitorului, a decis asocierea cu grupul de firme Tender, prin negociere directa. Lucru transpus in fapt prin hotararea Consiliului Judetean Timis nr. 52/18.06.2003. In aceasta hotarare se prevede transformarea SC Inter Center Service din societate cu raspundere limitata, in societate pe actiuni, majorarea de capital social de la 1,544 miliarde de lei la 50,34 miliarde de lei, prin includerea in patrimoniul firmei a cladirii Hotelului International, a constructiilor si terenurilor apartinand SIRA si a unor bunuri mobile din domeniul privat al judetului. De asemenea, hotararea prevede si asocierea cu cele patru firme controlate de Tender – Tender SA, Palace SRL, Agrosem SA si Tender Media SA. Aceasta asociere este urmata de aportul de capital al firmelor lui Tender, capitalul social al Inter Center Service urmand sa ajunga, in trei ani, la 110,43 miliarde de lei. Institutia administrativa timisoreana, care intra in asociere cu 50,33 miliarde de lei – aport in natura -, ajunge la un procent de doar 45,62% din actiuni, actionar majoritar devenind Tender SA, cu 54,37% din actiuni.
Sunt invocate -interesele judetului Timis-
La momentul dezbaterii in comisiile de specialitate si in plenul Consiliului Judetean, hotararea amintita a iscat nenumarate discutii in contradictoriu. Consilierii din opozitie l-au acuzat pe presdintele CJ Dan Ioan Sipos ca -se cedeaza unul dintre cele mai frumoase locuri din Timisoara, fara licitatie, printr-o intelegere si simpatie personala-. Sipos a respins toate acuzatiile si s-a aratat extrem de mandru de -proiectul unui hotel de cinci stele, primul din Timisoara-. Asta, chiar daca orasul de pe malul Begai dispune de nenumarate hoteluri.
Sau, chiar daca, asa cum sustin unii critici ai acestei hotarari, Consiliul Judetean ar putea sa nici nu mai conteze in matematica acestei afaceri, la momentul finalizarii investitiei existand posibilitatea ca actionarul majoritar sa faca majorari succesive de capital social, cu care CJ sa nu poata tine pasul si, in final, pozitia sa ca actionar sa devina neinsemnata.
Contestata a fost si decizia de a concesiona suprafata de teren de 10.944 din zona hotelului, dar toate acestea au ramas la stadiul declarativ, pentru ca, hotararea de CJ nu a fost atacata niciodata in Contenciosul Administrativ.
Asa ca -pentru interesele judetului Timis-, cum au declarat la acea data autoritatile locale, Consiliul judetean s-a asociat cu Tender SA Timisoara, care avea la finele lui 2002, conform indicatorilor financiari, datorii totale de 1.495 miliarde de lei, cu Palace SRL Timisoara – cu datorii la sfarsitul lui 2002 de 8,5 miliarde de lei, cu Agrosem SA – care avea pe 31 decembrie 2002 datorii totale de 21 miliarde de lei si cu Tender Media SA Bucuresti care datora -numai- 1,5 miliarde de lei.
-Pentru interesul judetului Timis- s-ar fi putut organiza o licitatie pentru desemnarea investitorului -strategic- si s-ar fi gasit, poate, o alta destinatie pentru activele CJ. Dar toate aceste alternative au fost eliminate din start de Sipos, care a cerut consilierilor judeteni sa nu se opuna -progresului economic- al unui om de afaceri de-al locului.
Sefii CJ sustin ca nu au cunoscut situatia firmelor lui Tender
Dupa un an de la emiterea acestei hotarari, memoria pare sa le joace feste sefilor de la Consiliul Judetean. Cum de (inca) presedintele CJ Dan Ioan Sipos nu am putut da in nici un fel, am incercat sa aflam cate ceva despre mersul acestei asocieri de la vicepresedintele Marius Popovici. Acesta a declarat ca nu-si aminteste nimic si ca ar fi bine sa discutam cu celalalt vicepresedinte. Vicele Constantin Ostaficiuc, desi unul dintre sustinatorii hotararii de consiliu si care a declarat in sedinta in care s-a votat hotararea ca asocierea cu firmele lui Tender este -o realizare a actualului Consiliu judetean-, ne-a spus ca nu-si mai aminteste in detaliu despre ce e vorba si ca nu stie daca aportul de capital s-a facut intocmai intelegerilor initiale.
-Sunt convins ca nu s-a comis nici o ilegalitate si pot sa va spun ca, acum doua luni (n.r. – deci, dupa 10 luni de la asociere), ne-a fost prezentat un proiect al viitorului hotel de cinci stele, care a impresionat pe toata lumea. Am tot citit (n.r. – prin ziare) ca grupul de firme al domnului Tender are mari datorii la buget, de vreo 6.800 de miliarde. Oare sa fie adevarat? Daca e asa, e un mare semnal de alarma-, a spus Ostaficiuc. El a mai precizat ca Inter Center Service a acumulat datorii la bugetul local de peste 400 milioane de lei, reprezentand taxe si impozite locale neplatite din anii 2001, 2002, 2003. De asemenea, societatea datora la bugetul de stat, la 31 martie 2004, aproape o suta de milioane de lei.