In primele 24 de ore de la punerea in functiune a sistemului, 200 de romani au depus cerere pentru a-si cumpara semnaturi electronice. Majoritatea angajati ai Oficiului National al Registrului Comertului, Vamii si Arhivelor electronice de transcriere a ipotecilor au depus cereri pentru ca sunt obligati prin natura serviciului sa detina astfel de semnaturi.
Parlamentarii s-au chinuit sa adopte Legea semnaturii electronice inca de acum doi ani, guvernului i-a mai trebuit un an sa dea normele metodologice de aplicare a legii, ramasese doar problema -creatorului- de semnaturi. Acum a aparut si firma care a cheltuit peste un milion de euro ca sa ne poata vinde semnaturi electronice cu 40 de dolari bucata.
Fie ca ne place sau nu…
Astazi putem merge la cumparaturi sau la slujba fara a mai iesi din casa, ori incheia contracte cu partenerul din Japonia fara sa mai trecem Oceanul. Mai nou, plata unora dintre impozite se poate face fara sa mai stai de vorba cu vreun functionar. Peste cativa ani, nici nu va mai trebui sa treci pe la vreun ghiseu, toata administratia publica romaneasca fiind obligata sa-si puna pe site formularele si documentele in format electronic.
Unii pot obiecta ca nimic nu se compara cu alesul marfurilor din raft, cafeaua de dimineata la birou sau batutul palmei dupa incheierea unui contract, altii vor avea -cosmaruri- precum Angela Bennet, tipa care se trezeste ca i-a fost furata identitatea din cauza computerelor. Fie ca ne place sau nu, lumea se muta putin cate putin in spatiul virtual, avantajele in timp si bani fiind coplesitoare. Aici intervine semnatura electronica, cea care inlocuieste mii de hartii, de la carnetul de note din clasa intai si pana la fila de cec sau contractul de 10.000 de dolari.
Stampila virtuala
O data ce accepti fapul ca lumea noastra se muta putin cate putin pe Internet, devii constient de faptul ca vine vremea legitimarii in spatiul virtual printr-o banala semnatura electronica. Aceasta este un cod complex, ce nu poate fi spart (cel putin teoretic). Atunci cand cineva isi cumpara o astfel de semnatura, primeste de fapt un program care poate fi atasat documentelor pe care le trimite prietenilor sau partenerilor de afaceri.
Programul trebuie pastrat pe un smart card sau pe un token (suporturi de stocare si/sau criptare-decriptare), astfel incat sa nu poata fi copiat ori furat. Codul programului nu poate fi spart nici macar de firma care l-a furnizat, astfel incat devine evident ca cel care-l detine este cel care pretinde ca este.
Atunci cand un mesaj semnat electronic ajunge la destinatar, acesta va fi condus automat pe site-ul firmei care a produs semnatura electronica. De acolo, destinatarul va lua un program care va decripta semnatura expeditorului. Daca semnatura este autentica, atunci destinatarului ii va aparea pe ecran numele complet si tara de origine a expeditorului. In plus, daca detii o astfel de semnatura, poti cripta orice fel de mesaj astfel incat sa nu poata fi decodat decat de tine si de destinatar.
Nivelul de securitate costa
In tarile dezvoltate, semnatura electronica este destul de raspandita si evolueaza de la moda la necesitate. Pana acum, nimeni nu a raportat ca i-a fost sparta semnatura electronica, asa ca este destul de sigura. Desigur, se mai intampla sa pierzi tokenul sau smart cardul, dar si acestea sunt codate, asa ca probabilitatea sa poata fi folosite de rauvoitori este destul de mica. Cei care vor un nivel superior de securitate isi pot cumpara un token de 2.000 de euro sau unul care citeste retina sau amprenta degetului si o semnatura digitala care costa 60 de euro pe an. In strainatate, o semnatura electronica costa intre cinci si 60 de euro si este valabila un an.
In tara noastra, primul furnizor de semnatura electronica a fost autorizat joia trecuta.
Investitia initiala a companiei E-Sign s-a ridicat la 800.000 euro si se bazeaza pe solutia VeriSign, cel mai mare furnizor de semnaturi electronice din lume. Pe langa acesti bani, furnizorul a platit o garantie de 500.000 de euro, care va fi folosita pentru despagubirea clientilor, daca firma se va face vinovata de pierderea unei semnaturi electronice.
Daniel Pestina, directorul firmei, ne-a declarat ca a investit acesti bani deoarece piata romaneasca a serviciilor electronice se dezvolta foarte rapid. El spune ca va mai investi aproximativ cinci milioane de euro in aceasta afacere in urmatorii doi ani. -Pana la sfarsitul anului 2004, estimam ca vom avea 20.000 de cumparatori de semnaturi electronice-, ne-a declarat directorul.
Cat costa semnatura electronica romaneasca
– Pentru a va procura o semnatura electronica va trebui sa cheltuiti minimum 80 de euro in primul an, 30 in al doilea si 25 in al treilea
– Semnatura in sine este valabila un an si costa 40 de euro. Reinnoirea semnaturii dupa un an costa 30 de euro, iar dupa doi ani costa 25 de euro
– La aceste cheltuieli se adauga smart cardul pe care va fi stocata semnatura (cinci-sapte euro) si cititorul de smart card-uri (35 de euro). Daca vreti ceva mai sigur, puteti stoca semnatura pe un token, care costa intre 55 si 2.000 de dolari
– Smart cardul sau tokenul se cumpara o singura data, incepand din al doilea an va trebui sa platiti doar semnatura electronica, nu si suportul de stocare
– Pentru a va procura o semnatura trebuie sa completati o cerere si sa trimiteti prin posta o copie legalizata a actului de identitate.
Mihai Ionita