Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor priveşte cu îngrijorare recentele încercări ale Rusiei de a-şi spori influenţa în România, stat membru NATO şi UE, prin implicarea în piaţa media.
Recent, o televiziune controlată de statul rus a încercat să obţină licenţa de emitere şi în România, iar reprezentanţii CNA au amâna deocamdată luarea unei decizii în acest caz. Totodată, Banca Internaţională de Investiţii, cu sediul la Moscova, a anunţat că “a participat la plasamentul primar al obligaţiunilor Digi, cumpărând o parte importantă din toată emisiunea.”
Banca Internațională de Investiții este o financiară înființată de Uniunea Sovietică în anii ’70, şi reînfiinţată în 2012. În prezent, statele membre BII sunt, în afară de Federaţia Rusă, foste state comuniste care menţin relaţii bune cu regimul Putin: Bulgaria, Ungaria, Republica Socialistă Vietnam, Cuba, Mongolia, Republica Slovacă și Republica Cehă. De aceea, este surprinzătoare prezenţa României pe această listă, cu atât mai mult cu cât România a ratificat aderarea la IIB în timpul Guvernului Dacian Cioloş, documentul fiind semnat de trei miniștri: Anca Dragu, ministru de Finanțe, Lazăr Comănescu, ministru de Externe și Raluca Prună, ministrul Justiției.
În acest context, PACT le solicită celor trei foşti miniştri să expună public motivele care au stat la baza ratificării aderării României la IIB, de ce a fost necesar acest gest şi care sunt câştigurile României din această asociere. Facem această solicitare din dorinţa de a informa cetăţenii României despre oportunitatea acestui act şi pentru a da ocazaia celor trei demnitari să răspundă unor nelămuriri prezente în spaţiul public românesc, care riscă să umbrească realizările incontestabile ale fostului Guvern Dacian Cioloş, inclusiv în planul politicii externe.
***
PACT este o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.
Viziunea PACT este a unei Românii în 3D: România democratică, dezvoltată și demnă, formată din comunități cu putere de decizie, cu oameni dinamici, conectați la noua economie, implicați în societate.
Într-o democrație adevărată, cetățeanul este principalul actor civic și politic. Misiunea PACT este de a reda România cetățenilor pentru ca #impreuna să dezvoltăm România și să depășim media Uniunii Europene pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare, într-o singură generație – aceasta. Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.