Astazi, premierul Calin Popescu Tariceanu isi va asuma raspunderea in parlament pe pachetul de legi privind reforma proprietatii si justitiei. Legile care vizeaza reforma proprietatii vor repara anumite ilegalitati, dar vor bulversa profund societatea romaneasca. Practic, vor putea fi anulate toate actele de reconstituire considerate ilegale, se va reintroduce proba cu martori si se vor retroceda, fara restrictii, terenuri pe care exista ferme, plantatii, vii etc., in care statul a investit fonduri insemnate. Va disparea si limita suprafetei de padure restituita, fostul proprietar putand primi, inclusiv, cladiri, cabane si drumuri forestiere.
In ceea ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate urban, se va retroceda aproape totul. Vor fi lovite de nulitate o serie intraga de acte. In anumite conditii, vor putea fi revendicate imobile, chiar daca nu mai exista titlu de proprietate, in timp ce despagubirile pentru fostii proprietari nu vor mai fi plafonate. Nu in ultimul rand, noile legi prevad amenzi de pana la un miliard de lei pentru cei carora li s-ar putea imputa ca incearca sa intarzie sau sa impiedice restituirea proprietatilor prin diverse artificii.
Modificarile legislatiei actuale, propuse de guvern in domeniul proprietatii, nu doar ca sunt numeroase, dar multe dintre acestea pot fi catalogate drept radicale, iar sanctiunile propuse, in special in ceea ce priveste reforma proprietatii, merg pana la amenzi de 1.000.000.000 lei. Vor fi retrocedate integral padurile, fara limite de suprafata, inclusiv drumurile forestiere, cladirile ocoalelor, precum si cabanele construite in timp, desigur, cu un sistem de despagubire a statului, in termen de 10 ani, la valoarea neamortizata.
Noua forma propusa de guvern a Legii fondului funciar nr. 18/1991 va respecta, aproape in totalitate, principiul restitutio in integrum. Practic, vor fi consacrate: regula vechiului amplasament, cu respectarea atribuirilor legale in proprietate din perioada anterioara; regula suprematiei reconstituirii, in fata constituirii dreptului de proprietate privata; proba cu martori va fi reintrodusa, iar fostul proprietar trebuie sa fie de acord cu terenul oferit in echivalent, sau, in caz contrar, cu despagubirile propuse, stabilite dupa reguli clare.
Se vor restitui inclusiv drumuri forestiere si ferme piscicole
De asemenea, vor fi lovite de nulitate absoluta toate actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea celor care nu erau indreptatiti, inclusiv in cazul persoanelor care nu au avut teren in proprietate, predat la CAP. Practic, se vor putea restitui amplasamente pe care se regasesc inclusiv cooperative piscicole, sere, plantatii de hamei, de duzi, viticole sau pomicole, toate proprietatea statului, dar cu obligatia de a le mentine destinatia sau, daca este cazul, unitatea si functionalitatea. Daca pe aceste terenuri exista investitii neamortizate ale statului, fostii proprietari pot opta pentru intrarea in posesie, dar vor trebui sa plateasca, in 10 ani, valoarea neamortizata, daca aceasta este mai mare de 30% din valoarea totala a investitiei.
Nu va mai exista limita de suprafata pentru paduri
Restituirea padurilor si a terenurilor forestiere, la nivelul amplasamentelor anului 1948, consfinteste desfiintarea oricarei limite de suprafata de padure restituita. Si in acest caz sunt impuse reguli asemanatoare ca in cazul terenurilor, neputand fi schimbate destinatiile ariilor de paduri protejate prin lege. Fostilor proprietari li se vor da, o data cu terenul, inclusiv: constructiile existente, drumurile forestiere, sediile de cantoane silvice, cabanele de vanatoare, pepinierele, alte instalatii sau mijloace fixe, cu prevederea expresa de a nu le schimba destinatia sau instraina ilegal.
Amenzi de un miliard de lei, pentru cei care vand sau concesioneaza imobile revendicate
Reconstituirea proprietatii urbane va fi mult simplificata. In principal, dovedirea dreptului de proprietate se va putea face si in absenta actelor originale, daca existenta lui a fost precizata in actul normativ prin care s-a dispus masura preluarii abuzive, sau de autoritatea care a pus in executare aceasta masura in favoarea statului. De asemenea, completarile propuse la Legea 10/2001 vor permite simplificarea procedurilor administrative de acordare de despagubiri, practic, neplafonate. Si punerea in posesie va fi mult accelerata, aceasta trebuind sa se faca in 30 de zile de la data ramanerii definitive a deciziei in acest sens. Daca vreo autoritate publica nu va respecta termenii punerii in posesie, inclusiv prin tergiversare, atunci cei vinovati vor fi amendati cu sume cuprinse intre 5 milioane si 50 milioane de lei, fiind pusi si la plata unor penalizari catre proprietarul de drept, reprezentand contravaloarea lipsei de folosinta.
In cazul in care se incearca, sau chiar se produce, instrainarea, concesionarea, locatia de gestiune, asocierea in participatiune, ipotecarea, locatiunea sau orice inchiriere sau subinchiriere in beneficiul unui nou chirias, schimbarea de destinatie sau grevarea, sub orice forma, a bunurilor imobile, terenuri sau/si constructii, notificate spre a fi preluate de vechii proprietari, potrivit prevederilor noii legi, cei vinovati vor fi amendati cu sume cuprinse intre 500.000.000 si 1.000.000.000 de lei.
Sub sanctiunea nulitatii absolute va intra orice incercare de instrainare de imobile, dobandite in baza Legii nr. 112/1995, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor persoanelor considerate indreptatite sa le revendice.