Relatarile despre actele de evaziune fiscala descoperite de organele de control, indiferent de culoarea halatelor sau uniformelor acestora ori despre filierele si mecanismele de evaziune -descifrate-, au devenit deja simpla rutina atat pentru imputernicitii recuperarii sumelor cuvenite bugetului, cat si din punctul de vedere al reflectarii acestora in mass-media. Aceeasi cazuistica, aceleasi smecherii, aceeasi cisterna -surprinsa- cu pereti dubli pe cand transporta alcool produs fara autorizatie. Nimeni dintre factorii de decizie, indiferent de guvernare, nu a luat insa in calcul evaziunea fiscala din activitatea de panificatie, care -a crescut- de la an la an.
Producatorii din industria de morarit si panificatie se declara mai mult decat exasperati de dimensiunile atinse de piata neagra in domeniul panificatiei. Ei considera ca ultima solutie de stopare a cresterii exponentiale a productiei -la negru-, care a ajuns, iata, sa rivalizeze cu cea -acoperita- de producatorii corecti, este promovarea legii painii, la al carei proiect lucreaza deja producatorii din industria de profil. Ei argumenteaza necesitatea promovarii, dezbaterii si aprobarii unei asemenea legi si prin faptul ca evaziunea fiscala in domeniul moraritului si panificatiei a depasit demult pragul ingaduintei cu care a fost tratat totdeauna acest domeniu, atat de catre organele de control financiar fiscale, cat si de echipele care s-au perindat, in timp, pe la conducerile Ministerului Finantelor si celui al Agriculturii. Astfel incat, pornindu-se de la falsa premisa ca nu prea pot aparea cine stie ce cifre de evaziune la banala paine de 3.500-4.000 de lei bucata, organisme care au datoria nu numai de a imparti banii care ni se retin din taxe si impozite, ci si de a veghea ca legea sa fie aceeasi pentru toti, gestioneaza in prezent o -gaura- de mii de miliarde de lei, suma care are -acoperire- pe piata neagra a painii si produselor de panificatie.
10.000 miliarde de lei se -investesc- in piata neagra
In Romania exista in prezent peste 4.200 de societati cu profil de panificatie, alte circa 1.300 de societati comerciale avand moraritul ca obiect de activitate. O parte dintre acestea genereaza, sub ochii unor autoritati incapabile de a aborda problema la modul general, ci doar in cazuri particulare, nesemnificative pe ansamblu, pierderi de mii de miliarde de lei, sumele cu care se prejudiciaza, in acest mod, bugetul, fiind practic imposibil de calculat. Cu toate acestea, luand ca baza chiar si numai datele oficiale, rezulta o suma care ar trebui sa-i vindece de cataracta pe cei care nu vad painea de firimituri.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), consumul de paine in Romania este de circa 78 de kilograme/om/an, mai mic chiar decat cel din Cehia, Germania sau Danemarca. Nutritionistii romani au insa o parere diferita, ei opinand ca romanii consuma anual macar 115 kilograme de paine si produse de panificatie pe cap de locuitor. Rezulta de aici o diferenta de 37 de kilograme de paine in medie pe cap de locuitor care provin din activitatea subterana si pentru care nu se achita taxele si impozitele destinate bugetului. La o populatie de 22 milioane de locuitori, rezulta o cantitate de 814.000 tone de paine care este vanduta -pe sub tejghea-. La un pret mediu de 11.500-12.000 lei/kg, rezulta un total de 10.000 miliarde de lei care circula in economia subterana, suma la care TVA aferent, cuvenit bugetului, ar fi de 1.600 miliarde de lei. Adaugati la acestea impozitul pe profit, CAS si impozitele pe salarii -ocolite- prin angajarea de forta de munca la negru sau taxele aferente materiei prime neinregistrate si puteti avea oglinda afacerilor cu paine la negru.
Timbrarea painii este una dintre solutii
Aspectul social este o alta problema, cel putin la fel de importanta. -Fie ca se cumpara din magazine de lux, fie ca se vand in piata direct pe tarabe, sunt practic aceleasi sanse ca painea sa fie produsa in locuri insalubre, in fapt un atentat la adresa sanatatii populatiei-, spun producatorii. Afirmatia este confirmata si de repetate -revelatii- ocazionate de controalele ANPC sau ale Directiei Sanitar-Veterinare, controalele acestora, ocazionale si -pe sarite-, la cate o brutarie din pietele Bucurestiului parand a fi dedicate mai degraba telespectatorilor decat cumparatorilor. Realitate sustinuta si de faptul ca nici una dintre cele doua institutii nu a organizat vreodata o campanie reala si sustinuta, alta decat cele dedicate mass-media. Marii producatori sustin ca o parte insemnata dintre cei care fabrica painea in astfel de conditii au chiar si licenta eliberata de Ministerul Agriculturii. Referitor la aceste aspecte, Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit-panificatie, ne-a declarat ca patronatul pe care il conduce va elabora si promova un proiect pentru o lege a painii: -Am trimis proiectul catre membrii asociatiei noastre, pentru ca acestia sa-mi comunice eventualele lor observatii, urmand ca in cel mai scurt timp sa purcedem la parcurgerea etapelor legale pentru a se aproba aceasta lege, de care este mare nevoie-. In proiectul legii sunt prevazute atat masurile de ordin sanitar, mai ales cele referitoare la conditiile de productie si de control si monitorizare a acestora, cat si de natura fiscala, timbrarea painii fiind una din solutiile de eliminare a evaziunii fiscale.