Asa cum era de asteptat, lupta pentru obtinerea posturilor-cheie in viitoarea echipa elena de conducere a RomTelecom se anunta acerba. Dupa aprobarea de catre guvern, la inceputul lunii noiembrie, a strategiei de privatizare prin care grecii vor deveni proprietarii pachetului de 54% din actiunile operatorului de telecomunicatii, s-a declansat lupta intre polurile de putere existente in tabara elena.
Prima victima este directorul general al RomTelecom, Panagiotis Kargados, care, asa cum informeaza Reuters, oficial si-a inaintat demisia, functia acestuia urmand a fi preluata pe o perioada interimara de vicepresedintele grupului elen de telecomunicatii OTE si presedintele diviziei internationale a companiei George Skarpelis.
-Va fi numit un nou director general. In urmatoarele cateva zile va avea loc o schimbare, destinata realizarii unui control mai eficient al procesului de majorare a capitalului RomTelecom. Face parte din politica noastra sa facilitam aceasta tranzactie-, a declarat George Skarpelis, fara a divulga numele viitorului director al RomTelecom si nici data la care acesta va fi numit. George Skarpelis este asteptat la inceputul saptamanii viitoare la Bucuresti pentru a participa la Consiliul de Administratie al RomTelecom. Viitoarea echipa de conducere a RomTelecom va fi numita numai dupa ce partea romana si cea greaca semneaza documentele privind tranzactia prin care OTE intra in posesia pachetului majoritar. Or, conform unor surse din sectorul comunicatiilor, semnarea acordului intre cele doua parti nu se va face inainte de a iesi din parlament proiectul de lege privind strategia de privatizare a RomTelecom. Hotararea guvernului, de la inceputul lunii noiembrie, aproba tranzactia (majorare de capital si vanzare de actiuni), precum si renuntarea la termenul de -societate nationala- si plata de catre RomTelecom a consultantului care a facut evaluarea operatorului in vederea majorarii de capital. In acelasi timp a fost trimis spre aprobare parlamentului proiectul de lege privind strategia generala de privatizare a RomTelecom, ce include, pe langa tranzactia de la acest moment (cuprinsa in anexa proiectului), vanzarea de actiuni pe Bursa din ianuarie 2004.
Or, partea elena nu va semna documentul de incheiere a tranzactiei pana nu va vedea forma in care parlamentul aproba strategia de privatizare.
Saptamana trecuta, grupul elen de telecomunicatii a revenit asupra deciziei de a face publice o serie de informatii legate de acordul de majorare a capitalului operatorului de telefonie fixa RomTelecom.
Potrivit unui comunicat dat publicitatii la acea data de OTE, compania -a informat autoritatile romane ca este necesar sa fie rezolvate anumite chestiuni inainte de finalizarea si punerea in aplicare a tranzactiilor, precum si inainte de realizarea oricarui transfer de fonduri. In aceste conditii, OTE nu poate anunta detaliile tranzactiilor si ale planului de afaceri pana cand nu se va ajunge la o solutie satisfacatoare-. Grupul grec a precizat ca motivul pentru aceasta schimbare de pozitie este reprezentat de -evolutia recenta a cadrului de reglementari-. Desi comunicatul OTE nu facea o referire expresa la nivelul propus de nou-infiintata Autoritate Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) pentru tarifele de interconectare si colocare, surse din RomTelecom afirma ca nivelul acestora ar nemultumi actionarul elen. Aceasta cu atat mai mult cu cat prin aplicarea acestor tarife veniturile anuale ale RomTelecom s-ar diminua cu circa 60 milioane de dolari.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane