Camera Deputatilor a aprobat, ieri, Ordonanta 41/2005 privind majorarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF) de la 0,1 la 1%, cu amendamentul ca actiunea concertata trebuie inclusa in nivelul stabilit. In doar cateva minute de la listarea voturilor pe site-ul Camerei, cursul titlurilor SIF a inceput sa scada, iar in jurul orei 13.00 au fost suspendate de la tranzactionare. -In numai trei ore, investitorii in titlurile SIF au saracit cu 150 milioane de euro-, ne-a declarat presedintele Comisiei de buget, finante, banci a Senatului, Varujan Vosganian.
Propunerea legislativa care viza includerea actiunii concertate in pragul de detinere de 1% la Societatile de Investitii Financiare (SIF) a trecut, ieri, de Camera Deputatilor. Jucatorii din ringul bursier care au aflat -la cald- informatia chiar de pe site-ul Camerei Deputatilor au introdus, in cateva minute, ordine mari de vanzare in piata, determinand prabusirea titlurilor SIF, in medie, cu aproape noua puncte procentuale, si suspendarea acestora de la tranzactionare.
In piata, vocile au fost, ca de obicei, impartite: pe de o parte – cei care au sustinut in continuare ca proiectul este o -eroare legislativa-, pe de alta parte – sustinatorii necesitatii unei astfel de reglementari. Din pacate insa, se pare ca Bursa a fost luata din nou prin surprindere de miscarile legislative. -Am asistat la o greseala din partea autoritatilor statului, care nu sunt interesate de piata de capital. Informatia trebuia transmisa, in primul rand, la Bursa, pentru a evita panica-, sustine directorul general al Intercapital, Razvan Pasol.
SIF Transilvania a coborat cu peste 11%
Presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, considera votul de ieri drept o -eroare legislativa-. -Faptul ca ordonanta a fost emisa intr-o anumita forma si ca, dupa o jumatate de an, a fost discutata si aprobata intr-o alta forma reprezinta, fara indoiala, o eroare legislativa. Reactia de ieri a Bursei este cea mai clara dovada in acest sens, demonstrand inca o data ca Bursa este cel mai bun judecator-. Potrivit lui Vosganian, investitorii au pierdut, in trei ore, aproximativ 150 milioane de euro. Cea mai mare depreciere, cu peste 11%, a fost inregistrata de titlurile SIF 3 Transilvania, ultimul pret de tranzactionare inainte de suspendare fiind de 2,01 RON/actiune. Titlurile SIF 4 Muntenia s-au depreciat cu 10,56%, pana la 1,44 RON/actiune, cele ale SIF 1 Banat-Crisana – cu 8,10%, pana la 2,27 RON/actiune, in vreme ce titlurile SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au pierdut sub opt puncte procentuale, incheind la 2,21 RON, respectiv la 2,52 RON/actiune. -Exista speranta ca presedintele Romaniei sa nu promulge aceasta ordonanta sau sa atacam la Curtea Constitutionala aceasta decizie-, ne-a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare, Dan Paul.
Luati prin surprindere
Prima parte a sedintei bursiere de ieri nu a prevestit votul din Camera. -In lipsa unui comunicat oficial, stiam doar ca a fost propusa la vot retransmiterea in Comisia de buget-finante a proiectului legislativ, dar ca aceasta nu a fost aprobata, urmand sa fie votat amendamentul privind si actiunea concertata. Piata a reactionat in momentul in care au fost listate voturile pe site-ul Camerei Deputatilor-, ne-a explicat directorul general al societatii de brokeraj Ieba Trust, Marius Plugaru.
SIF-urile, incotro?
Pe termen mediu, titlurile SIF vor fi afectate de votul de ieri, sunt de parere analistii pietei de capital. -Urmarile negative se vor resimti, pentru ca SIF-urile sunt actiuni supuse prea multor presiuni psihologice-, apreciaza directorul de tranzactionare al Estinvest, Marcel Murgoci. Razvan Pasol considera insa ca scaderile ce vor urma nu vor anula cresterile instalate in sectorul financiar odata cu majorarea, in iulie, a pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1 la 1%. Directorul Ieba Trust sustine ca trendul titlurilor SIF se va stabiliza in momentul in care CNVM va redacta si va impune fermitate in aplicarea regulamentelor privind aplicarea acestei noi hotarari. -Sa nu uitam ca si la pragul de 0,1% existau situatii in care, concertat, se depasea acest prag. Asteptam o linistire a lucrurilor in momentul in care comisia va fi destul de ferma vizavi de aceasta masura, de controlul in piata, pentru a nu se mai ajunge la astfel de situatii-, a concluzionat Marius Plugaru.