Home Economic-Financiar Papica si gazul umfla deficitul comercial

Papica si gazul umfla deficitul comercial

DISTRIBUIŢI

Importam mai mult decat exportam. Aceasta-i realitatea de cativa ani, de cand deficitul comercial al Romaniei creste consecvent. -Gaura- se adanceste insa tot mai amenintator de la luna la luna, iar -vinovate- sunt, in principal, mancarea, electronicele si gazul, care se aduc din strainatate, in cantitati tot mai mari. Daca anul trecut deficitul comercial a fost de aproximativ 10 miliarde de euro, pentru acest an, analistii prevad atingerea unui nivel periculos de 18 miliarde de euro.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numai in primele trei luni ale acestui an, importurile au crescut cu peste 28%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta expansiune a dus astfel la majorarea deficitului comercial al Romaniei, in primul trimestru al acestui an, cu 49,5%. Principalele cauze sunt cresterea importurilor de mancare si electronice, precum si majorarea pretului international la titei si gaze naturale. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, in topul marfurilor care au inregistrat in prima parte a acestui an cele mai mari cresteri ale importurilor se afla produsele industriei constructiilor de masini – 36,2%, produsele minerale – 35,4%, produsele agroalimentare – 35,1% si produsele din lemn, inclusiv mobilier – 29,5%.

Sute de milioane de euro pe mancarea din import

Importurile de produse agroalimentare au crescut, spre exemplu, in primul trimestru al acestui an cu 149 milioane de euro. -Acest avans s-a datorat in principal majorarii importului de carne, cu 20,3 milioane de euro, si pe seama plusului de 77,6 milioane de euro inregistrat la produsele alimentare, concomitent cu diminuarea importului de cereale cu 3,3 milioane de euro-, explica CNP.

…si sume imense pentru gaz

O crestere importanta au inregistrat, totodata, si importurile de titei si gaze naturale, mai ales pe fondul mentinerii unui pret ridicat pe piata internationala. -Un factor de presiune asupra importului de minerale l-a constituit cresterea pretului titeiului de referinta american, care a contribuit la mentinerea unui pret ridicat atat la importul de titei, cat si la exportul de produse petroliere-, mai mentioneaza CNP. La cresterea mare a importurilor din primele trei luni ale acestui an a -pus umarul- decisiv si gazul venit din strainatate. Acesta a fost importat atat in cantitati mai mari, cat si la preturi mai ridicate. -Importul de gaze naturale a contribuit la majorarea importurilor cu aproximativ 7%, fiind cu 53,1% superior valorii din trimestrul l 2005-, mai precizeaza Comisia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.