Popularea Parcului Industrial Mures ramane in continuare sub semnul intrebarii. Pana acum, dupa un an si jumatate de la darea in folosinta a investitiei, din cele aproape 25 de hectare de teren concesionabile au fost ocupate doar 2,1 hectare si, in ciuda faptului ca reprezentantii societatii care administreaza parcul spun ca tot mai multi investitori se intereseaza de oportunitatea unei investitii aici, rezultatele concrete se lasa asteptate.
In acest ritm, termenul limita de 10 ani de umplere a parcului ar putea fi depasit. Asta, cu atat mai mult cu cat insisi reprezentantii autoritatii judetene in subordinea careia se afla Parcul Industrial Mures recunosc ca investitia are mai multe -bube-. Printre acestea sunt: nivelul foarte ridicat al panzei freatice care face ca pe anumite portiuni apa sa balteasca mai tot timpul anului, legarea la retelele de utilitati doar a catorva dintre parcele, dar si faptul ca, din cauza Aeroportului -Transilvania- aflat in imediata apropiere, investitorii ar urma sa fie obligati la anumite restrictii. In mod surprinzator, desi a declarat investitia finalizata in iunie 2005, administratia judeteana a recunoscut ca pentru a face parcul mai atractiv trebuie sa mai aloce cel putin 1 milion de euro pe langa cele peste 5 milioane de euro investite pana acum.
Utilizabil doar pe jumatate
Parcul Industrial Mures a fost dat in folosinta efectiva in vara anului trecut. De atunci si pana acum, in ciuda modificarii conditiilor de concesionare care permit inclusiv cumpararea dupa 5 ani a terenului de catre investitori, acestia nu s-au prea inghesuit sa populeze parcul a carui amenajare a costat peste 5 milioane de euro din care 75% au fost alocate din fonduri PHARE, iar restul, cofinantare din fondul national de preaderare. Lipsa de atractivitate pe care o prezinta in fata investitorilor Parcul Industrial Mures pare a fi data in primul rand de -bubele- acestuia, una dintre ele facand ca jumatate din suprafata parcului sa fie imposibil de utilizat in acest moment. Este vorba de situarea in imediata vecinatate a Aeroportului Targu-Mures, fapt care face ca pe jumatate din teren sa nu poata fi ridicata nici un fel de constructie, deoarece acest lucru ar pune in pericol siguranta zborurilor aeriene. Traficul aerian ar putea fi periclitat si de anumite ramuri industriale, astfel ca, la concesionarea terenurile conducerea Parcului Industrial Mures trebuie sa aiba si acest aspect in vedere, fiind practic nevoita sa respinga ofertele venite din partea unor investitori. Astfel, din cele 40,9 hectare de teren (cat inseamna Parcul Industrial Mures) doar 24,9 hectare sunt concesionabile, datele problemei putand fi schimbate doar in conditiile in care Aeroportul -Transilvania- si-ar schimba sistemul de dirijare a aeronavelor, lucru putin probabil in conditiile in care acest lucru ar presupune o alta investitie de zeci de milioane de euro. Mai mult, Parcul Industrial Mures ridica probleme si la capitolul infrastructura, utilitatile ajungand doar la unele parcele, iar capacitatea de energie pusa la dispozitia investitorilor este de cateva ori mai mica decat cea necesara pentru desfasurarea unor activitati industriale. Nu in ultimul rand, o alta problema a Parcului Industrial Mures este data de faptul ca o mare portiune din acesta a fost mai tot timpul anului trecut, si chiar si in acest an, acoperita de apa, lucru care l-a determinat pe primarul de la Targu-Mures, Dorin Florea, care intentioneaza la randul sau sa deschida un parc tehnologic chiar in Targu-Mures, sa spuna ca aici s-ar putea organiza mai degraba concursuri de pescuit sportiv. Reprezentantii Parcului Industrial Mures recunosc si aceasta deficienta a investitiei si spun ca solutia o reprezinta umplerea parcelelor inundabile cu pamant adus din alte zone. -Daca se fac umpluturile cu pamant argilos apele meteo se scurg iar apele freatice nu se ridica-, afirma directorul Parcului Industrial Mures, Nagy Istvan, care spune totodata ca solutia avansata la finele anului trecut de conducerea CJ Mures, respectiv efectuarea unor drenaje pentru eliminarea apelor de la suprafata, nu este justificata.
1 milion de euro pentru infrastructura
Desi reprezentantii administratiei judetene si cei ai societatii care administreaza Parcul Industrial Mures sustin ca mai multi investitori romani si straini sunt interesati sa vina in parc, rezultatele spun altceva. Astfel, pana in prezent, potrivit lui Calin Suciu, membru in CA de la SC Parcul Industrial Mures SA din partea CJ Mures si seful Serviciului de Dezvoltare Regionala din cadrul administratiei judetene de la Targu-Mures, au fost semnate contracte de concesionare doar pentru 2,1 hectare de teren, adica mai putin de 10% din totalul suprafetei concesionabile. -Negocierile pentru concesionarea altor 5,6 hectare se afla in stadiu avansat-, a declarat Suciu, care a mai adaugat ca au inceput lucrarile pentru extinderea retelei de utilitati si pentru umplerea cu pamant a zonelor afectate de nivelul ridicat al panzei freatice. -Niciuna dintre lucrari nu sunt inca finalizate. Pana la sfarsitul primului semestru din anul viitor speram ca vor fi finalizate lucrarile pentru primele zone din interiorul Parcului Industrial, urmand ca, pentru celelalte zone, acestea sa se realizeze pe masura ce vor aparea noi solicitari-, spune Suciu, care precizeaza ca pentru a umple cu pamant zonele afectate de infiltratiile de apa si pentru a duce utilitatile la fiecare parcela este nevoie de inca circa 1 milion de euro. Calin Suciu spera insa ca, in ceea ce priveste popularea Parcului Industrial Mures, termenul de 10 ani preconizat initial va fi respectat, daca nu chiar redus. Asta deoarece conditiile de concesionare sunt foarte avantajoase pentru investitori. In acest sens, exista doua variante de concesionare. Prima varianta are la baza un formular de evaluare care cuprinde categorii ca: nivelul tehnologic al investitiei, valoarea investitiei, locurile de munca, rapiditatea in punerea in functiune, experienta si piata investitorului, in functie de punctajul obtinut pe baza acestei evaluari redeventa variind intre un minim de 0,12 euro/mp/an si un maxim de 1,80 euro/mp/an. Cea de-a doua varianta de concesionare impune o redeventa de 2,34 euro/mp/an, timp de cinci ani, dupa care terenul concesionat poate fi cumparat de investitor. Reprezentantii autoritatii judetene spun de asemenea ca Parcul Industrial Mures ar putea fi atractiv deoarece se situeaza in apropierea programatei autostrazi a Transilvaniei de Nord, langa Aeroportul -Transilvania-, care ar putea sa isi dezvolte o zona cargo, dar si langa DN E 60.