O mare parte din creditele comerciale contractate la mai multe banci romanesti (printre care RoBank si Finansbank) de grupul de firme InterAgro au fost garantate cu depozite bancare colaterale, in valoare de zeci de milioane de dolari, constituite de compania de asigurari Asirom, ne-au informat surse din cadrul InterAgro. Fapt ilegal, dar nu prin prisma legislatiei asigurarilor in vigoare (care prevede doar ca astfel de depozite nu mai pot fi incluse in cadrul rezervelor tehnice), ci a Legii nr. 31/1990 republicata.
Legea in cauza prevede o pedeapsa cu inchisoare de la unu la trei ani pentru fondatorul, administratorul sau reprezentantul unei societati care face ca una dintre firmele pe care le controleaza sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii. Or, InterAgro a prezentat garantii cu depozite ale Asirom, societate controlata de InterAgro (38% din actiuni). Contactata pe propriul telefon mobil, pentru a verifica informatia, Angela Toncescu, presedintele Asirom, a intrerupt convorbirea, la urmatorul apel raspunzandu-ne o alta persoana, care ne-a comunicat ca doamna Toncescu a iesit din birou. Desi ni s-a promis apoi, dupa preluarea intrebarii, ca ni se va raspunde la intoarcerea la birou a dnei Toncescu, pana la inchiderea editiei nu am primit vreun raspuns.
In alta ordine de idei, pentru a nu uita cumva ca detine si mai multe combinate chimice, Ioan Niculae ii va putea privi, din biroul sau din Strada Verii, pe sindicalistii de la Sofert Bacau, care vor instala un pichet de protest fata de inchiderea unitatii de catre patron. -Vom incepe pichetarea ori vineri, 24 mai, ori luni sau cel mai tarziu marti, 28 mai, pentru ca ne-a ajuns cutitul la os-, ne-a declarat presedintele Sindicatului Sofert, dl Ionel Batu. El a precizat ca, in conditiile in care nu exista nici o certitudine privind data la care va fi repornit combinatul, multi dintre salariatii trimisi in somaj au depus solicitari pentru a lucra in strainatate.
Surse din cadrul InterAgro ne-au informat ca, pe langa datoriile substantiale la buget, grupul de firme administrat de Ioan Nicuale este sufocat de datorii la bancile comerciale, de ordinul zecilor de milioane de dolari. Mai mult, ni s-a spus ca o parte din credite a fost garantata cu depozite ale Asirom, fapt ce contravine flagrant cu Legea societatilor comerciale (31/1990). Angela Toncescu, presedintele Asirom, nu a vrut sa confirme sau sa infirme acest fapt, inchizandu-ne telefonul la cateva secunde dupa ce am contactat-o.
Aflat intr-o criza de lichiditati fara precedent, Ioan Niculae s-a dus cu jalba in protap, in primul trimestru al acestui an, la Banca Comerciala Romana, unde a solicitat credite in valoare de circa opt milioane de dolari, din care, spun surse bancare, cinci milioane erau destinati grupului InterAgro, restul urmand sa ia drumul rafinariei Astra Romana. Verificarea bonitatii acestora i-a facut pe cei de la BCR sa refuze acordarea vreunui ajutor, prin firmele sale, omului de afaceri din Teleorman. Motivatia, cat se poate de simpla: -Nu aveti vocatie la credite-.
Explicatia ar fi, printre altele, volumul mare de credite contractate deja de grupul de firme in cauza la mai multe banci romanesti si din strainatate. Surse din cadrul InterAgro (sic) ne-au spus ca gradul de indatorare al grupului administrat de Niculae a atins cote alarmante, chiar sediul firmei din Strada Verii fiind, se pare, gajat pentru un credit de circa 2,1 milioane de dolari. Potrivit acestora, circa 30 milioane de dolari sunt credite pe termen scurt obtinute de la banci romanesti, credite pentru care se platisera numai dobanzile, cel putin pana in luna aprilie a anului in curs. Care credite ar fi garantate cu depozite colaterale, ce insumeaza sume de ordinul zecilor de milioane de dolari chiar de catre Asirom, cu depozite bancare colaterale. Ceea ce nu este ilegal din punct de vedere al legislatiei specifice in vigoare, care are doar ca prevedere de ultima ora ca aceste depozite nu pot fi incluse in cadrul rezervelor tehnice. In schimb, Legea 31/1990 prevede o pedeapsa cu inchisoare de la unu la trei ani pentru fondatorul, administratorul sau reprezentantul unei societati care face ca una dintre firmele pe care le controleaza sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii. Or, in acest caz, InterAgro a prezentat garantii, potrivit surselor, cu depozite ale Asirom, societate controlata de InterAgro (38% din actiuni).
Pentru a elimina orice dubiu, am contactat-o ieri pe dna Angela Toncescu, presedintele Asirom, pe telefonul mobil, pentru a ne confirma cele de mai sus. -Ne puteti confirma daca Asirom a garanta…-. Clic! Am revenit in cateva secunde, dar ne-a intampinat o alta voce feminina. Dupa ce am specificat ca legatura s-ar fi intrerupt, vezi Doamne, din vina noastra, noua noastra interlocutoare ne-a comunicat: -Doamna presedinte tocmai a iesit din birou-, dupa care ne-a furnizat numarul -de fix- 01/2504575 pentru a continua convorbirea. Acolo ni s-a cerut numarul de telefon, spunandu-ni-se ca doamna presedinte ne va contacta cand se intoarce la birou. Am fost doar contactati de catre doamna Elena Nitu, care a preluat intrebarile noastre, spunandu-ne ca vom primi raspunsul de indata ce se va intoarce doamna presedinte. Pana la ora inchiderii paginii, telefonul a refuzat sa sune.