Home Economic-Financiar Pasaport unic pentru SSIF si administratorii de fonduri de investitii

Pasaport unic pentru SSIF si administratorii de fonduri de investitii

DISTRIBUIŢI

Romania a finalizat, la Bruxelles, negocierile de aderare pentru capitolele -Libera circulatie a serviciilor-, -Politica regionala si instrumente structurale- si mai are doar patru capitole de inchis. Pentru -Libera circulatie a serviciilor-, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de cinci ani, pana la 1 ianuarie 2012, pentru transpunerea Directivei nr. 97/9/CE, privind schemele de compensare a investitorilor, nivelul compensarilor fiind prognozat sa atinga, la finalul perioadei de tranzitie, plafonul minim de 20.000 de euro, pentru investitii mai mari decat acest nivel.

Ofertele publice, fara listare la Bursa

Principalele standarde impuse de UE in domeniul pietei de capital se refera la acordarea unei autorizatii unice valabile in intrega Comunitate Europeana pentru furnizorii de servicii de investitii, acest lucru concretizandu-se prin aparitia pasaportului unic. Pasaportul unic va fi valabil si in cazul administratorilor de fonduri de investitii si depozitarii acestora. In ceea ce priveste decontarea si compensarea operatiunilor cu valori mobiliare, standardele UE prevad crearea unui sistem in cadrul caruia ordinele de transfer sa fie irevocabile, chiar in cazul declansarii unei proceduri de insolventa a participantilor. Investitorii vor avea certitudinea ca, o data ordinele introduse in sistem, isi vor primi contravaloarea tranzactiilor indiferent daca partenerul la tranzactie este solvabil sau nu. Astfel, investitorii vor putea intra in posesia drepturilor, fie instrumente financiare, fie bani, imediat si nu dupa declansarea unui proces in instanta. Pentru incurajarea atragerii pe piata a societatilor mici si mijlocii, cerintele UE prevad posibilitatea ca societatile sa poata lansa oferte publice fara a se lista la una din burse. De fapt, acest lucru se rasfrange nu numai asupra acestor tipuri de societati, ci a tuturor companiilor care vor face astfel de oferte.

Discriminarile dintre investitorii romani si cei din UE vor fi eliminate

Romania s-a angajat sa elimine, pana in momentul aderarii, toate barierele de la nivel central si local in calea liberei circulatii a serviciilor, care stabilesc discriminari intre prestatorii de servicii din Romania si cei din UE. Alte masuri care vizeaza transpunerea acquis-ului comunitar se refera la protectia datelor personale si la obligatia institutiilor care utilizeaza aceste date de a se inregistra ca operatori. De asemenea, se va infiinta Autoritatea de Control in domeniul procesarii datelor personale. Autoritatile sustin ca, in prezent, cea mai mare parte a legislatiei este armonizata cu acquis-ul comunitar, cu toate ca o parte din aceasta va intra in vigoare ulterior. Scopul declarat este de a pregati din timp operatorii romani pentru competitia de pe piata europeana. Perioada de tranzitie obtinuta in negocieri acorda un timp mai indelungat societatilor de valori mobiliare pentru constituirea fondului de despagubire a investitorilor, inlaturandu-se astfel posibilitatea ca acestia sa nu se mai loveasca de cazuri precum FNI sau Caritas.

Cinci ani de tranzitie pentru schemele de compensare

In ceea ce priveste investitiile si piata valorilor mobiliare, noua lege a pietei de capital reglementeaza infiintarea si functionarea pietelor de instrumente financiare si a organismelor de plasament colectiv, in scopul mobilizarii disponibilitatilor financiare prin intermediul investitiilor in instrumente financiare. Printr-un proiect PHARE cu Italia, in martie 2004, s-a introdus noul sistem electronic de supraveghere si monitorizare a tranzactiilor efectuate pe Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq. Acesta contribuie la imbunatatirea capacitatii de supraveghere a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Totodata, s-a obtinut o perioada de tranzitie de cinci ani, mai exact pana pe 1 ianuarie 2012, pentru schemele de compensare a investitorilor. Potrivit noii legi a pietei de capital, nivelul minim al compensarilor va ajunge, pana in 2012, la 20.000 euro/investitor. CNVM a emis pana in prezent doua proiecte de regulament privind fondul de compensare a investitorilor, astazi fiind ultima zi in care entitatile implicate in piata de capital pot trimite observatii sau sugestii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.