Statul ar trebui văzut ca un jucător în economie care să se supună reglementărilor concurenţiale, principalul mod prin care acesta joacă neonest fiind fiscalitatea, a declarat la Mediafax Talks about Competition, Adrian Manolache, membru în Consiliul Director al Confederaţiei Patronale Concordia.
„Trebuie să privim lucrurile realist. În economie, statul nu este nici arbitru, nici jucător, ci prădător. Modul prin care statul joacă neonest în economie este fiscalitatea. Aceasta afectează capitalul și munca. Tendința este de utilizare a practicilor fiscale prea puțin fundamentate pentru a se finanța, fără să identifice alte măsuri”, a arătat Manolache.
El a dat ca exemplu taxa pe stâlp, al cărui impact este estimat de Concordia la 1,1 miliarde euro.
„Fiscalitatea este o formă continuă de expropriere, pe care mediul de afaceri o înțelege și o acceptă, dar să o vedem și în utilitatea publică. Nu vedem investiții în infrastructură, învățământ. În momentul în care fiscalitatea este orientată doar spre funcționarea statului, este clar ca statul joacă un rol neloial”, a mai spus Manolache.
La rândul său, Valentin Mircea, expert în concurență, apreciază că statul român interferează cu economia de piață mult și nepermis.
„Un exemplu recent, flagrant și grav, este cel ar propunerii de reglementare prin care Parlamentul ar vrea să limiteze dreptul de exploatare a unui joc de noroc – slot-machine – trimițând, indirect,
dar fără echivoc, jucătorii în locațiile unde se practică un joc practic identic – video-loterie – dar care aparțin unei firme deținute integral de stat, Loteria Română Este un exemplu – școală de
discriminare prin care statul vrea să-și favorizeze propria firmă în dauna unui sector privat altminteri ultrareglementat și suprataxat. Propunerea legislativă încalcă art. 45 și 135 din
Constituție și art.49 și 56 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, dar mai grav este că aceasta creeaza două categorii în economia de piață: casta companiilor de stat, cu privilegii, și casta operatorilor privați”, a explicat Mircea.