Home Economic-Financiar Paunescu da vina pe legislatie pentru ineficienta procesului de retrocedare

Paunescu da vina pe legislatie pentru ineficienta procesului de retrocedare

DISTRIBUIŢI

Incoltit de reprezentantii asociatiilor de proprietari, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, se ascunde in spatele deficientelor din sistemul legislativ, acuzand celelalte institutii implicate in retrocedarea proprietatilor de tergiversarile din ultimii ani.

Asa cum era de asteptat, inconsecventa din actiunile si declaratiile conducerii Fondului Proprietatea (FP) se oglindesc intr-o lipsa acuta a increderii pe care viitorii posesori de actiuni o manifesta fata de aceasta posibilitate de a primi inapoi valoarea bunurilor confiscate de comunisti. Reprezentanta Asociatiei Proprietarilor de Drept, Maria Teodoru, considera ca, prin ridicarea fondului la rangul de societate de investitii, accesibila celor privati de proprietatile detinute inaintea instaurarii regimului comunist, beneficiarii de drept ai acestor valori vor pierde in favoarea profitorilor si a speculantilor de pe piata. -Problema care se pune in aceasta situatie este faptul ca autoritatile au gasit, de fapt, solutia nu pentru imobilele care nu pot fi retrocedate in natura, ci pentru cazurile unde nu se doreste aceasta inapoiere a bunurilor, chiar daca ele exista din punct de vedere fizic-, sustine Teodoru. Mai mult, ea acuza liderii Fondului de o totala lipsa de transparenta in privinta deciziilor care ii privesc in mod direct pe cei care vor beneficia de actiuni.

Modalitate de conversie… lipsa

De cealalta parte a baricadei, Alexandru Paunescu a tinut sa delimiteze institutia pe care o conduce de orice legatura cu procesul de evaluare a dosarelor de retrocedare. In opinia sa, nemultumirile fostilor proprietari sunt alimentate de legislatia defectuosa (n.r. – Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii), acuzand lipsa unui mecanism coerent de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni la FP. -Aceasta procedura se va stabili odata cu adoptarea ordonantei de urgenta initiate pentru a urgenta listarea pe bursa. In principiu, dupa ce expira termenul in care deciziile pot fi atacate in instanta, dispozitiile sunt transmise la societatea de depozitare, care va realiza conversia propriu-zisa-, a precizat Narcisa Fatu, reprezentant al casei de avocatura Bostina &Asociatii.

In acest moment, proiectul actului normativ se afla pe lantul avizarilor ministeriale, insa se asteapta inca acordul Ministerului Justitiei si al celui de Finante, care, in calitate de initiator, trebuie sa verifice daca proiectul include observatiile institutiilor care au dat aviz favorabil.

Dupa aprobarea in guvern a ordonantei de urgenta, urmatorul pas al FP va fi organizarea unei licitatii internationale pentru desemnarea firmei care va stabili valoarea activelor din portofoliu. Importanta asigurarii unei licitatii transparente este extrem de mare, intrucat evaluarea poate distruge mitul capitalului social de 4 milioane de euro, insa, pe de alta parte, ar putea aduce speculantilor profituri uriase prin supraevaluarea activelor FP.

Influente macroeconomice

In opinia fostului ministru de finante Daniel Daianu, miza listarii la bursa a actiunilor FP va avea o puternica influenta macroeconomica. -In primul rand, intrucat actionariatul este dispersat, vom avea probleme cu administrarea fondului. Apoi, nimeni nu poate stii care este valoarea adevarata a actiunilor FP, din moment ce nu o putem evalua nici macar pe cea a proprietatilor solicitate. Ne putem astepta, insa, dupa listarea fondului pe bursa, la un transfer al puterii de cumparare, la un impact major asupra bugetului si la influente monetare pregnante, odata cu injectia masiva de lichiditate, situatii care vor trebui neutralizate de banca centrala-.

O alta problema majora semnalata de Daianu este posibilitatea ca majoritatea covarsitoare a detinatorilor de titluri de despagubire sa nu doreasca sa realizeze conversia acestora, fie pentru ca sunt persoane sceptice in privinta titlurilor de valori, fie pentru ca populatia inaintata in varsta a fost descurajata de numeroasele tergiversari in procesele de retrocedare din ultimii ani. -Daca Fondul Proprietatea nu se grabeste sa intre pe piata, atunci e suspect-, si-a concentrat opinia reprezentantul Asociatiei pentru Proprietatea Privata, Laurentiu Popovici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.