Home Economic-Financiar Pe piata imobiliara lipsesc proiectelor de calitate

Pe piata imobiliara lipsesc proiectelor de calitate

DISTRIBUIŢI

Piata imobiliara romaneasca este din ce in ce mai profitabila. Pe zi ce trece se construieste tot mai mult, peste noapte rasarind cladiri noi, care mai de care mai somptuoase. Cu toate acestea, desi afacerea este catalogata ca fiind foarte avantajoasa, investitorii obtinand intr-un timp relativ scurt castiguri semnificative, proiectele imobiliare de calitate intarzie sa apara. Nici nu e de mirare, in contextul in care, asa cum semnala recent reprezentantul antreprenorilor romani, jumatate dintre locuintele din Romania sunt facute dupa ureche: fie fara a respecta normele de calitate, fie fara a avea autorizatie.

Piata imobiliara este atractiva mai ales prin randamentele ridicate pe care investitorii le pot obtine, dar se confrunta cu o lipsa acuta de proiecte de calitate. Afirmatia apartine coordonatorului departamentului de proiecte si investitii al unei companii imobiliare de prestigiu din tara noastra.

Bani multi, din proiecte mici

-Randamentele investitiilor imobiliare in Romania sunt cu mult peste media europeana, iar in urmatorii ani, pentru a obtine aceleasi rezultate, investitorii trebuie sa se gandeasca sa dezvolte proiecte mari, de anvergura. Pentru a intra pe piata romaneasca, investitorii trebuie sa se gandeasca nu sa obtina cele mai mari chirii, ci sa controleze costurile care vor fi din ce in ce mai mari, pe fondul majorarii preturilor terenurilor si a materialelor de constructii-, a precizat specialistul amintit. Potrivit acestuia, cel mai mare randament pe piata imobiliara da segmentul rezidential. -Avand in vedere ca cele mai multe proiecte din acest segment se desfasoara pe doi-trei ani, randamentele anuale ajung la 25-30%-, a explicat oficialul, nominalizand, pe locul doi in topul castigurilor pe piata imobiliara, segmentul dezvoltatorilor de retail, cu un profit de 17-20% pe proiect. In ceea ce priveste investitiile in spatiile de birouri, acestea genereaza randamente cuprinse intre 14 si 18%. Desi procentul este mai scazut fata de categoriile anterioare, acest nivel este insa considerat foarte ridicat, intrucat piata spatiilor de birouri din Romania este una predictibila.


Tranzactiile speculative majoreaza preturile


Asadar, tot mai multi experti din piata autohtona vin sa avertizeze ca in Romania nu se dezvolta proiecte mari, ci doar -maruntisuri-. Totodata, spectaculosul ce a caracterizat piata imobiliara in ultima perioada nu a fost legat in nici un caz de dezvoltarea anumitor proiecte imobiliare, ci doar de cresterile semnificative de preturi. -Peste 80% din tranzactiile imobiliare din ultimul timp au fost speculative, acesta fiind factorul determinant pentru majorarea preturilor-, a tinut sa sublinieze directorul companiei imobiliare, explicand in acest context ca investitorii au preferat sa-si investeasca banii in terenuri, si nu in dezvoltarea de proiecte imobiliare grandioase.


Obstacole care-i tin departe pe investitori

Exista insa si unele probleme care pun investitorii pe fuga. Multe dintre ele sunt deja identificate si chiar recunoscute de autoritati. In Bucuresti, spre exemplu, situatia juridica a terenurilor reprezinta un mare neajuns. Este fapt concret, pus pe tapet ieri chiar de viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, Capitala nu ofera un mediu de afaceri favorabil investitiilor imobiliare. -Nu am reusit sa rezolvam problema proprietatii, de care se loveste orice investitor care doreste sa dezvolte un proiect imobiliar-, a explicat Orban, explicand ca orice proiect imobiliar este intarziat cu cateva luni din cauza problemelor aparute la achizitia terenurilor. -Si din punct de vedere cadastral, deoarece ultima actualizare s-a facut in 1986, situatia din teren nu corespunde cu situatia cadastrala-, a subliniat Orban, aratand cu degetul spre Planul de Urbanism General. -Acesta a fost facut cum stim cu totii si sunt situatii cand maidane sunt incadrate in categoria care corespunde zonelor verzi. Procedura de scoatere a unui teren din zona verde este complicata si poate dura pana la sapte luni, deci proiectul respectiv va fi intarziat cu tot atata timp-, a amintit viceprimarul Capitalei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.