Circa 1,3 milioane de persoane dispun de resursele financiare necesare pentru a contribui la un fond de pensii facultative (Pilonul III) și sunt preocupați de siguranța financiară în perioada când vor fi pensionari, potrivit datelor unui studiu realizat de GFK România în luna mai.
„Aceste persoane dețin o pondere de 11% în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, au venituri ridicate și cel mai mare potențial pentru a deveni clienți ai fondurilor de pensii facultative“, a declarat, ieri, Alexandru Terecoasa, analist în cadrul GFK România, prezent la un eveniment de specialitate. Potrivit studiului, 37% din populația cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani nu este preocupată de siguranța financiară în perioada când vor fi pensionari, dar câștigă suficient pentru a susține plățile către un fond de pensii facultative.
„În această grupă, 50% dintre persoane au vârsta sub 30 ani, iar gradul de educație este mai ridicat“, a spus Terecoasa.
Studiul a evidențiat faptul că 41% din populație își face griji privind viitorul financiar după încheierea perioadei active din punct de vedere profesional, dar nu dispune de sursele financiare pentru a cotiza la Pilonul III.
„O treime dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, studii medii și venituri similare cu media la nivelul întregii populații. Printr-o mai bună ierarhizare a priorităților, aceștia ar putea să devină clienți ai fondurilor de pensii facultative“, a spus reprezentantul GFK România.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizează 255,9 milioane de lei, în timp ce numărul contributorilor a atins 198.183 de persoane.
Primele contribuții la Pilonul III au fost virate în mai 2007.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane