Datele statistice centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) indica faptul ca 1.326 de companii straine radiate din registru, in 2004, au retras din Romania un capital social in valoare totala de 230,3 milioane de euro. Practic, in ultimul an al guvernarii PSD, capitalul strain ce a parasit Romania a reprezentat mai mult de 10% din cel investit (2,25 miliarde de euro). Interesant este si faptul ca retragerile de capitaluri si firme straine s-au facut, in 2004, in salturi spectaculoase. Spre exemplu, in februarie, 169 de companii straine au retras 831.407 de euro, pentru ca in luna imediat urmatoare sa fie retrase peste 64 milioane de euro, de catre 104 companii. La fel, in iulie, s-au radiat 69 de firme straine, totalizand 2,7 milioane de euro capital social, dupa care in august s-au retras peste 70,5 milioane de euro – capital ce fusese subscris de 92 de companii…
Faptul ca din Romania investitorii straini mai si pleaca – in proportii considerabile, dupa cum se vede – a fost tinut -sub pres- de catre fosta guvernare, dar acum lucrurile mai putin favorabile incep sa iasa la iveala…
Intr-un clasament ad-hoc pe zone geografice al retragerilor de capital strain, municipiul Bucuresti si judetul Ilfov conduc detasat. Capitala – adesea gratulata cu complimente de genul -Cel mai permisiv mediu de afaceri din tara- – este locul din care au plecat 494 de companii straine, retragand un capital social de 117,1 milioane de euro. Cu ceva mai mult de jumatate din totalul la nivel national al sumelor astfel retrase! Si aici, cel mai spectaculos salt s-a inregistrat in martie, cand 44 de companii straine inmatriculate in Bucuresti, avand un capital in valoare totala de 63,2 milioane de euro, au parasit Romania, dupa ce in februarie fusese retras un capital de -numai- 356.879 euro.
Sa fie vreo legatura intre acest salt al retragerilor masive din martie si declaratiile oficiale de atunci, prin care multinationalele erau acuzate ca -isi organizeaza contabilitatea astfel incat statul roman nu castiga mai nimic de pe urma lor-? E posibil, pentru ca astfel de afirmatii, indiferent daca au sau nu vreo baza reala, i-au suparat pe multi dintre investitorii straini. Ei au fost -incurajati-, astfel, sa se mai uite o data peste granita si sa gaseasca prin vecini locul potrivit in care sa-si mute afacerile si in care nimeni din randul autoritatilor nu-si permite sa puna in discutie modul in care investitorii straini isi tin contabilitatea…
Evolutia retragerilor de capital social (exprimat in euro), in fiecare luna din anul 2004, este evidentiata in graficul de mai sus.
In ceea ce priveste investitiile straine realizate anul trecut in Romania, statisticile ONRC arata ca numarul societatilor nou-infiintate in perioada ianuarie-decembrie 2004 a fost de 10.169, iar capitalul social subscris de investitori straini la firme din Romania a fost de 2,25 miliarde de euro, in crestere cu peste 46% fata de nivelul inregistrat cu un an in urma.