Home Economic-Financiar Peste 11 miliarde de euroi ai Uniunii vor face bivuac in ograda...

Peste 11 miliarde de euroi ai Uniunii vor face bivuac in ograda romaneasca

DISTRIBUIŢI

La 10 februarie 2004, Comisia Europeana prezenta parlamentului propunerile privind noua perspectiva financiara a bugetului

Uniunii Europene pentru perioada 2007-20013. Propunerile Comisiei Europene au inclus si pachetul financiar alocat Romaniei si Bulgariei, pentru anii 2007-2009. Avand in vedere experienta acumulata in ultimii ani, principiile si metodologia utilizate pentru pachetul financiar propus in cazul primelor 10 tari care au aderat deja la Uniunea Europeana, Comisia a considerat ca este prudent sa limiteze pachetul financiar acordat Romaniei si Bulgariei la o perioada de doar trei ani, in cazul tarii noastre rezultand o suma totala cumulata a angajamentelor Uniunii de aproape 11,3 miliarde de euro pe langa efortul bugetar de 7,4 miliarde ce trebuie depus in paralel de catre Romania. In aceste conditii, programele si actiunile structurale dezvoltate pornind de la sumele respective ar putea genera si sustine un proces de crestere economica durabila mai ales in domeniul agriculturii, al infrastructurii si mediului, al resurselor umane, dar si o crestere a coeziunii sociale prin dezvoltarea rurala si dezvoltarea regionala echilibrata.


Prin pachet financiar se intelege, in principal, totalitatea implicatiilor directe, financiare si bugetare, ale negocierilor de aderare pentru capitolele 7 – Agricultura, 21 – Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale si 29 – Prevederi financiare si bugetare.

Aceasta inseamna ca in primii trei ani ai perspectivei financiare a Uniunii Europene (2007-2009), Romaniei si Bulgariei li se vor aplica, din punct de vedere financiar, pachetul prezentat, iar in ultimii patru ani (2010 – 2013), perspectiva financiara.

Bani sunt…

Pentru anii 2007-2009, UE si autoritatile romane va trebui sa aloce, printre altele, 4.037 milioane de euro pentru sectorul agriculturii, 732 pentru masuri de piata, 881 de milioane pentru plati directe, 2.424 pentru politica de dezvoltarea rurala si 5.973, drept fonduri structurale si de coeziune. In ceea ce priveste angajamentele Uniunii Europene, sumele totale alocate au fost defalcate pe capitole si pe ani, pornind de la datele din propunerea de pachet financiar, precum si de la principiile si metodele aplicate primelor 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana. A rezultat o suma totala a angajamentelor Uniunii Europene de aproape 11,3 miliarde de euro, cumulat pentru perioada 2007-2009. La randul sau, efortul bugetar al Romaniei (angajamente) este determinat pe baza principiilor de cofinantare stabilite prin metodologiile de acces la fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene, precum si de la calculul contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Contributia Romaniei la Bugetul UE este calculata aplicand un procent de 1,14% la Produsul Intern Brut al Romaniei prognozat la nivelul anilor 2007-2009. Ca atare, a rezultat un efort bugetar al Romaniei de circa 7,4 miliarde euro pentru perioada 2007-2009.

… dar capacitatea de absorbtie cam lipseste

Platile – transferurile efective de la bugetul comunitar la bugetul national – vor fi insa mai reduse, din considerente procedurale. Un proiect acceptat potrivit metodologiei specifice fiecarui program poate fi finantat prin sumele angajate intr-un singur an, platile urmand insa a fi facute esalonat, pe durata realizarii efective a proiectului respectiv. In aceste conditii, platile depind de capacitatea de absorbtie efectiva, capacitate determinata de prezentarea unor proiecte eligibile, de functionalitatea institutiilor si a procedurilor de management si control financiar al fondurilor si, nu in ultimul rand, de asigurarea cofinantarii de la bugetul de stat, bugetele locale sau din surse private. Calculele estimative, realizate de catre Institutul European din Romania, pe baza principiilor si metodologiei pachetului Copenhaga prezentate mai sus, arata ca platile pentru Romania din pachetul financiar s-ar putea situa la nivelul a 7 miliarde de euro in intervalul 2007-2009. Impreuna cu sumele care vor fi alocate in anii respectivi din fondurile de preaderare angajate in anii anteriori – peste 1,9 miliarde euro pentru cei trei ani – rezulta o suma totala de 8.893 milioane de euro plati ale UE catre tara noastra, in timp ce efortul bugetar al partii romane in acest domeniu s-ar putea ridica la 5.663 milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.