Disponibilizarile din industria romaneasca atit de solicitate de Fondul Monetar International ( FMI) vor fi realizate in cea mai mare parte in luna iunie. Vrind nevrind oficialii romani au luat deciza operararii acestor concedieri dupa ce au constatat ca nu au reusit sa pacaleasca Fondul cu asa zisele -externalizari* de personal. Dupa ce au incercat -marea cu degetul– aplicind o metoda ingenioasa, de transferare a unora dintre salariatii companiilor vizate in cadrul unor societati teoretic aflate in proprietate privata dar care erau dependente in totalitate de unitatile din care s-au desprins- responsabilii MIR au trecut la aplicarea masurilor convenite in acordul stand-by cu FMI privind procesul de restructurare industriala. Ceea ce inseamna ca prin tergiversarea operaraii acestor concedieri, pe care oricum le vor face, responsabilii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), au reusit numai sa amine discutarea in boardul FMI a deciziei de acordare a transelor doi si trei din imprumut.
Astfel, luna iunie se anunta a fi una -neagra- pentru o mare parte a salariatilor din societatile aflate in subordinea MIR, cifra totala a concedierilor fiind 6 100. De la 1 iunie au fost deja efectuate concedieri la societatile Hidroelectrica – 200 de salariati, Distrigaz Sud – 100 de oameni, Distrigaz Nord- 100 de salariati Romgaz Medias- 50 de salariati si Transgaz – 50 de salariati. Incepind cu data de 10 iunie se incheie si perioada de preavizare a celor 400 de angajati ai Electrica ce urmeaza a fi concediati, iar saptamina viitoare Termolectrica va trimite preavize unui numar de 500 de salariati. Personalul disponibilizat din sectorele energiei si cel al gazelor primesc plati compensatorii reprezentind in medie echivalentul a 10 salarii. Suma acordata concediatilor difera in functie de vechimea la locul de munca, fiind stabilita in conformitate cu contractele colective de munca ale fiecarei societati. Spre exemplu la Distrigaz Sud pentru cei cu vechime sub 5 ani se acorda echivalentul a opt salarii pentru cei intre 5 si 15 ani 10 salarii iar pentru o vechime de peste 15 ani 12 salarii.
De aceasta data nu a scapat nici SNP Petrom, in cazul careia FMI si-a exprimat fatis nemultumirea vizavi de modul cum s-a realizat redimensionarea structurii de personal. Practic, in acesta luna vor fi concediati din cadrul SNP 1 230 de angajati care vor primi indemnizatii de concediere, negociate de sindicate cu fiecare sucursala in parte. Cei care urmeaza a fi disponibilizati provin din sectorul de rafinare si cel de distributie a carburantilor. Aminitim ca la nivelul SNP Petrom au fost transferati circa 1200 de oameni prin externalizarea sucursalei de transport a produselor petroliere Petrotrans si trecerea ei in subordinea MIR. In acest caz avind in vedere ca Petrotrans s-a constituit prin HG preluind o parte din capitalul Petrom FMI a recunoscut reducerea de personal operata la nivelul SNP. Ulterior MIR a decis externalizarea a inca 15 000 de salariati prin scoaterea din structura Petrom a sucursalei Petroserv si trecerea ei chipurile in sector privat. Numai ca in acest caz constituirea societatii Petromservice prin preluarea numai a structurii de personal, dotarile fostei sucursale raminind in structura SNP nu a fost acceptata de FMI ca o reprezentind o masura de reduicere a personalului Petrom. Aceasta din cauza faptului ca societatea nou constituita Petromservice la care jumatate din capitalul social era detinut de Asociatia Salariatilor iar cealalta jumatate de cinci persoane fizice este dependenta in totalitate de SNP cu care a incheiat un contract de asociere.
Sirul disponibilizarilor continua cu unitatile din industria miniera, de aici urmind a pleca circa 4 200 de salariati. Intr-o prima etapa respectiv din aceasta luna vor fi concediati circa 2000 de angajati din sectorul minier, urmind ca pentru restul sa se continue negocierile cu sindicatele din domeniu. – O cifra totala a personalului ce va fi disponibilizat in industria miniera va fi cunoscuta cu certitudine la finalul negocierilor. Se preconizaeza un total de 4 200 de oamnei dar s-ar putea ca cifra sa fie mai mica.-, au declarat surse din sector.
Dupa ce FMI si-a anuntat decizia de aminare pentru toamna acaesta a deiscutiilor privind acordarea viitoarelor doua transe de imprumut ministrul industriei a trimis catre fiecare societate din sectoarele energiei, gazelor, industriei minere precum si catre Petrom ordine privind necesarul de disponibilizari. Desi masive concedierile se realizaeza fara proteste sociale pentru ca separat de ceea ce vor primii disponibilizati conform contractului colectiv de munca, vor mai beneficia de un venit de completre. Ministerul Industriei a emis o Ordonanta de urgenta in care se prevedea acordarea -unui venit lunar de completare a ajutorului de somaj in vederea atenuarii impactului social determinat de aceste disponibilizari-. Actul normativ prevede acordarea acestui venit lunar de completare – ce va fi egal cu diferenta dintre salariul mediu net pe economie din luna de dinaintea concedierii si nivelul indemnizatiei de somaj- timp de 14 luni, dar nu mai tirziu de 31 august 2003.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane