Home Economic-Financiar -Peste 90% din casele nationalizate – insusite de mai-marii zilei-

-Peste 90% din casele nationalizate – insusite de mai-marii zilei-

DISTRIBUIŢI

Romania este singura tara fosta comunista care nu a rezolvat nici pana in prezent situatia proprietarilor carora li s-au confiscat abuziv proprietatile. Lipsa de vointa politica, incompetenta, interese care au stat la baza incetinirii acestui proces – toate acestea sunt acuzatii pe care fostii proprietari le aduc guvernantilor care s-au perindat pe la Palatul Victoria. De voie, de nevoie, actuala guvernare a lansat Fondul Proprietatea. Intr-un interviu acordat ziarului -Curentul-, reprezentanta Asociatiei Proprietarilor Deposedati in mod Abuziv, Maria Teodoru, sustine ca aceasta nu este decat o noua incercare de pacalire a proprietarilor.

-Vanzarile sunt ilegale-

– Care este situatia actuala a despagubirilor?

– Pentru ca nu s-a facut o restituire a proprietatii in natura, dat fiind ca domnii guvernanti, inclusiv cei actuali au preferat sa-si insuseasca proprietatile noastre la preturi de nimic, s-a ajuns in situatia penibila ca numai 10% din proprietatile nationalizate au fost recuperate, celelalte sunt vandute, si se are in vedere ca ele sa ramana vandute. Vreau sa subliniez faptul ca aceste proprietati au fost practic facute cadou, pentru ca in loc sa plateasca 300.000 de dolari pe o casa in Primaverii, respectivii cumparatori au dat intre 6.000 si 10.000 de dolari.

– Contractele de vanzare-cumparare incheiate intre stat si actualii proprietari sunt legale?

– Aici este, intr-adevar, marea problema. Am solicitat restituirea proprietatilor existente in natura pentru ca vanzarile sunt de fapt ilegale. Daca ne referim numai la art. 1 al Legii 112 pe baza caruia s-au vandut proprietatile, statul stia ca vinde o proprietate care nu ii apartine, dar si chiriasul era obligat sa verifice daca statul detine proprietatea pe care le-o ofera cu titlu. In mod legal statul nu avea voie sa vanda decat ceea ce ii apartinea cu titlu. Iar statul nu detine cu titlu decat o proprietate pe care a luat-o ca fiind de utilitate publica, cu dreapta si prealabila despagubire sau, eventual, pe cele pe care le-a castigat prin procese. Guvernul actual recunoaste ca imobilele nationalizate au fost preluate abuziv de catre stat, pentru ca statul nu a detinut niciodata titlu de proprietate asupra lor. In aceste conditii, automat vanzarile sunt ilegale si actele de vanzare-cumparare facute sub aceasta forma ar trebui anulate si returnati banii chiriasilor.

-Nu exista vointa politica de a retroceda proprietatile-

– S-a ajuns la Fondul Proprietatea ca o forma de rezolvare a problemei.

– Noi consideram ca aceasta solutie este inacceptabila, din mai multe motive: proprietarii nostri sunt foarte in varsta, unii depasesc 90 de ani. Nu au avut niciodata contact cu bursa si cu atat mai putin vor sa aiba acuma. In plus, ca sa dai pentru o proprietate existenta fizic un lucru care este incert si nesigur este un lucru de neacceptat. Va dau un singur exemplu. Avem un proprietar la Piatra Neamt care are o casa splendida in centrul orasului si care este folosita drept casa de protocol pentru prefectura din Piatra Neamt. Am vazut proprietatea, era pustie, nu era nimeni acolo, nu inteleg de ce aceasta proprietate nu poate fi restituita proprietarului de drept. I s-a facut o oferta: teren extravilan – adica teren agricol sau actiuni la Fondul Proprietatea, in concluzie, nimic. Nu exista vointa politica de a retroceda proprietatile nici macar acolo unde ele exista. Totul nu este decat un exercitiu de imagine: guvernantii incearca sa ne traga pe sfoara si sa raporteze oficialitatilor europene ca ei de fapt au rezolvat problema proprietatii, prin infiintarea acestui Fond.

– De ce nu aveti incredere in Fond?

– In fapt, nu avem incredere in sursele de alimentare ale Fondului. Guvernantii nostri cred ca pot sa alimenteze acest fond din creantele pe care le avem de recuperat de la tarile sarace. De mentionat este ca nu am recuperat pana in prezent de la nici o tara, nici macar nu am initiat discutii privind recuperarea lor. In cazul Irak, datoria in mare parte a fost stearsa, iar restul – esalonat pe o perioada foarte mare de timp. In aceste conditii, ne intrebam de unde bani la fond? Pe de alta parte, intrarea societatilor rentabile in Fond este in continuare nesigura. Oricand poate fi retrasa una, daca exista un litigiu cu cineva. Prin urmare, pe parcurs, toate aceste societati importante pot avea probleme si, astfel, sa fie eliminate. Vor ramane cele pline de datorii, pe care nu le cumpara nimeni.

-Vom tine incert statutul proprietatilor-

– Ce ii sfatuiti pe proprietari sa faca?

– Noi sfatuim proprietarii sa nu accepte actiunile. Pentru ca, fara discutie, dansii nu vor putea sa le gestioneze asa cum trebuie si va trebui sa le vanda, iar piata va fi la un procent de 20-30% din valoarea lor reala. In plus, le recomandam proprietarilor sa faca procese de comparare de titlu: compararea titlului de proprietate al fostului proprietar cu titlul de proprietate al noului proprietar care a cumparat casa pe Legea 112. In fata legii situatia va fi cam asa: fostul proprietar a avut o proprietate pe care nu a vandut-o, nu a donat-o, prin urmare este in continuare proprietarul sau, in vreme ce titlul cumparatorului, un contract facut cu statul – un neproprietar, ar trebui sa fie lovit de nulitate absoluta.

– Veti impiedica intr-un fel sau altul functionarea Fondului?

– O sa ii dam in judecata in continuare si o sa tinem incert statutul Fondului. Vom tine incert statutul proprietatilor in Romania atata vreme cat problema nu va fi corect rezolvata de catre guvernanti. Mentinerea acestei incertitudini va afecta si imaginea tarii noastre in ochii investitorilor, pentru ca acestia nu vin sa investeasca intr-un mediu nesigur. A fost cazul unor investitori din Franta care au cumparat hectare de teren langa Arad si, dupa ce au investit sume importante de bani, s-au trezit dati in judecata de proprietarii de drept care au castigat procesul, iar ei au piedut astfel banii investiti. In majoritatea cazurilor, proprietarii de drept castiga, mai ales la Strasbourg. O justitie corecta ar anula toate actele de vanzare-cumparare. S-au castigat deja trei cazuri la Strasbourg pe motiv ca statul a vandut ceva ce nu i-a apartinut. In situatia asta se afla 98% dintre proprietarii deposedati, ale caror case au fost vandute.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.