Pana in anul 2005 sistemul energetic romanesc va -inghiti- 3,6 miliarde de dolari pentru reabilitare si modernizare. Potrivit unei strategii elaborate de Ministerul Economiei si Comertului si Banca Mondiala, 2,5 miliarde de dolari vor fi destinati sectorului de producere a energiei. Astfel, potrivit MEC, in urmatorii doi ani 1,5 miliarde de dolari vor fi folositi pentru modernizarea termocentralelor. Din aceasta suma, 344 milioane de dolari vor fi folositi pentru reabilitarea a circa 1.445 MW din actuala capacitate de generare a energiei termice, precum si trecerea a aproximativ 200 de MW din actuala capacitate de productie pe baza de lignit la productia pe alt tip de combustibil. In sectorul hidroenergetic vor fi investiti aproximativ 450 milioane de dolari, urmand ca sectorul de distributie si furnizare a energiei electrice sa primeasca 628 milioane de dolari pana in 2005.
La randul lor, activitatile de transport al energiei electrice vor primi in urmatorii doi ani o finantare de aproape 500 milioane de dolari.
BM vrea un management mai eficient
Intr-un document elaborat de expertii Bancii Mondiale se arata ca circa 15 milioane de dolari vor fi utilizati pentru programul de restructurare a societatilor din sectorul energetic.
Potrivit documentului, -aceasta componenta va acorda sistemului energetic asistenta tehnica in scopul eficientizarii serviciilor prin concentrarea atentiei pe productia, transportul si distributia energiei electrice si termice. De asemenea, vor fi elaborate si implementate sisteme pentru managementul functionarii si intretinerii, cel financiar si de stabilire a costurilor, al resurselor umane, al materialelor si sistemul de planificare la nivel corporatist-. Proiectul elaborat de Banca Mondiala isi propune si o imbunatatire a contorizarii, facturarii si incasarii facturilor. Totodata, BM are in curs de implementare mai multe programe, care-si propun ca centralele termice vechi si ineficiente sa fie inchise, in paralel cu luarea de masuri pentru imbunatatirea protectiei mediului. In acest sens, in perioada 2003-2005 vor fi inchise termocentrale care in acest moment totalizeaza o productie de 1.280 MW. Dar, in aceeasi perioada, vor fi date in folosinta si reabilitate capacitati care insumeaza o productie de aproape 700 de MW. In privinta sectorului de gaze naturale, acestuia i-au fost alocate credite de 1,7 miliarde de dolari, in mare parte finantarea facandu-se din surse private.
Cernavoda – -vedeta- sistemului energetic
O atentie deosebita este acordata de autoritati centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda. Principalul motiv il constituie faptul ca energia nucleara este una dintre cele mai ieftine si eficiente forme de producere a electricitatii. In plus, poate asigura, cel putin in cazul Romaniei, independenta energetica, prin reducerea dependentei de sursele de materii prime energetice din import. In acest moment, Reactorul 1 de la Cernavoda produce circa 706 MW, iar dupa intrarea in functiune a reactorului 2 productia de energie se va dubla.
Potrivit autoritatilor, lucrarile la Unitatea 2 de la CNE Cernavoda vor fi finalizate in anul 2004, iar pentru 2005 sunt prevazute primele probe de functionare.
Potrivit oficialilor MEC, cuplarea Unitatii 2 la sistemul energetic national va avea loc la sfarsitul anului 2005 sau inceputul anului 2006.