Home Economic-Financiar Peter Imre dicteaza: 17.000 lei acciza minima pentru orice pachet de tigari

Peter Imre dicteaza: 17.000 lei acciza minima pentru orice pachet de tigari

DISTRIBUIŢI

Acciza datorata pentru tigarete este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, -dar nu mai putin de 100% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima-, se arata in proiectul de Cod fiscal pe 2006 – -varianta 16 noiembrie 2005- -, republicat ieri pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. In cadrul aceluias articol se precizeaza foarte clar modalitatea de calcul: -Cand suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima-.

In traducere: pentru nici un pachet de tigarete – indiferent de categoria de pret in care intra, nu se va putea plati o acciza mai mica decat cea calculata pentru pachetul de tigari din categoria de pret cea mai vanduta (MPPC – Most Popular Price Category). MPPC in Romania este reprezentata de o marca produsa de Philip Morris International si ajunge acum la un pret cu amanuntul de 35.000 lei/pachet. La acest pret, acciza este de aproximativ 17.000 de lei (16.952 lei), atat cat se va plati si pentru un pachet de tigarete care costa 22.000 lei sau 30.000 lei. Diferenta dintre acciza actuala pentru aceste tigarete din segmentul low cost – 14.120 lei – si noua acciza minima reprezinta o crestere de pret de aproape 3.000 de lei pentru toate categoriile de tigarete situate ca pret mai jos decat MPPC.

Cu alte cuvinte, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, pune sanatos umarul alaturi de prietenul sau Peter Imre, Corporate Affairs Manager la Philip Morris Company Romania, la distrugerea producatorilor romani de tigarete reprezentanti ai segmentelor -Base- si -Value-.

In plus, dincolo de acest aranjament, noul proiect de Cod fiscal mentine pretul maxim de vanzare cu amanuntul, dar -dimensiunea- valorii de referinta in functie de care se stabileste acesta este trecuta in proiect cu -puncte – puncte-, prevederea urmand sa fie mentinuta numai cu -avizul favorabil al Consiliului Concurentei-, pe care MFP l-a solicitat in urma cu ceva timp.

Mentinerea acestei valori de referinta contravine acquis-ului comunitar si solicitarilor Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Dragos Negrescu, consilier pe probleme economice si comerciale din cadrul Delegatiei, ne-a declarat ca MFP trebuie sa se astepte la o reactie dura din partea Bruxellesului. -Raspunsul primit de Delegatie din partea MFP este nesatisfacator. Un raspuns trebuie sa vorbeasca despre problemele ridicate in adresa noastra, nu sa vorbeasca despre altceva. Intre timp, probabil ca autoritatile vor primi o scrisoare care nu va mai pleca de la Bucuresti, ci de la sediul Comisiei Europene-, a precizat Negrescu. Raspunsul autoritatilor de la Bucuresti catre Delegatie se referea, conform unor surse, la necesitatile bugetare ale Romaniei, care urmeaza a fi -ostoite- prin aceasta crestere de accize.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.