Peter Imre, director corporate affairs pentru Romania al Philip Morris, a iesit ieri la rampa. Domnul Imre a dorit sa le tina jurnalistilor invitati la o conferinta de -multumire- la adresa ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, o adevarata lectie despre accize, taxe, directive europene si libera concurenta. A esuat insa lamentabil.
De la bun inceput, Imre a abordat un stil foarte didactic, recomandandu-le jurnalistilor cum sa scrie corect denumirea pozitiei pe care o ocupa in companie: -director corporate affairs- – ca in engleza – -nu cum se aude-.
Dupa ce a stabilit aceste mici amanunte, printre care si dorinta de a purta o discutie libera – atat de libera cat a dorit domnia-sa -, Peter Imre a trecut la fapte. Reprezentantul Philip Morris a laudat initiativa Ministerului Finantelor Publice de a impune un pret minim pentru tigaretele ce vor fi vandute incepand de anul viitor pe piata romaneasca la un nivel de 90% din pretul tigaretelor din cea mai populara categorie de pret (MPPC). Reactia lui Peter Imre, care a precizat in nenumarate randuri ca vorbeste in numele companiei Philip Morris, este justificata, de vreme ce decizia prietenului Sebastian Vladescu netezeste drumul spre o piata polarizata din care tigaretele populare si cele din segmentul Value vor disparea cu desavarsire, pretul oricarui pachet de tigari – indiferent ca se numeste -Carpati- sau -Saint George- – urmand sa fie, de la 1 ianuarie 2006, de peste 31.500 lei. Cu alte cuvinte, peste 28% din tigaretele care se vand acum pe piata, cele cu preturi sub 31.500, vor disparea, fapt care ii va afecta pe fumatorii saraci, adica peste doua milioane dintre romani.
Imre a recunoscut ca aceste segmente de producatori vor fi serios afectate in comparatie cu producatorul pe care il reprezinta pe piata romaneasca. Dar, in acelasi timp, a declarat ca i se pare normal un -tratament egal- pentru toata lumea. Reprezentantul Philip Morris a precizat, de asemenea, ca noua formula de taxare va reduce fumatul in randul tinerilor, desi, parca pentru a se contrazice, tot el a marturisit ca tigarile populare reprezinta intre 6 si 8% din piata. Mai mult, in ceea ce priveste afacerea unui producator autohton, Imre s-a exprimat chiar ca, in ciuda loviturilor pe care le-a primit, -ala mic tot nu a murit-.
Peter Imre a mai recunoscut ca, prin politica de preturi pe care o va duce, compania pe care o reprezinta va putea manipula piata, pentru ca preturile la MPPC, in functie de care se calculeaza celelalte preturi, nu vor scadea sub nici o forma. El a refuzat sa precizeze si daca impreuna cu Sebastian Vladescu a descins la biroul fostului ministru al finantelor, Ionut Popescu, pentru a-i forta mana sa impuna pretul minim. Mai mult, Imre a evitat sa raspunda atunci cand a fost intrebat daca Vladescu i-a oferit consultanta sau consiliere inainte de a deveni ministru al finantelor.
In schimb, a lasat sa se inteleaga ca nu e bine sa te pui cu domnia-sa: -Am avut o lupta pe viata si pe moarte cu ministrul Ionut Popescu pentru a se mentine calendarul majorarii accizelor-. Aviz amatorilor!
Peter Imre, director corporate affairs Philip Morris, s-a trasformat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, in avocatul ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Continuandu-si cariera de lobist careia sustine ca-i este fidel de peste sapte ani, Imre a declansat o adevarata campanie pentru sustinerea introducerii, incepand cu anul 2006, a unui pret minim pentru tigari. Atitudinea sa este extrem de ciudata: pe de o parte, e cel putin curios faptul ca un reprezentat al mediului de afaceri militeaza pentru taxe mai mari, si pe de alta parte, faptul ca acesta sustine o decizie care contravine Legii concurentei si acquis-ului comunitar.
Producatorul de tigarete Philip Morris este de acord cu introducerea unui pret minim de referinta pentru tigari, considerand ca aceasta masura -nu incalca reglementarile privind concurenta-, a declarat, ieri, Peter Imre, director corporate affairs in cadrul companiei.
Imre a dat si o explicatie prin care intentiona sa atinga coarda sensibila a auditoriului: -Sustinem orice reglementare care are ca efect reducerea fumatului juvenil-. In spatele acestei intentii demne de toata lauda se ascunde insa multumirea reprezentantului Philip Morris care stie ca prevederile din proiectul de Cod fiscal pentru anul viitor vor elimina de pe piata producatorii si importatorii de tigari Base si Value, iar aceste segmente – cel mai puternic afectate – vor fi cele situate sub L&M, marca din portofoliul Philip Morris si reprezinta cam 28% din piata. Adica circa doua milioane de fumatori saraci vor fi afectati de introducerea acestui pret de referinta care reprezinta 90% din pretul L&M. Pentru ca nici un pachet de tigarete nu va mai putea fi vandut sub 31.500 de lei, daca producatorul nu isi asuma riscul unui faliment garantat.
In plus, masura pe care Imre o saluta contravine prevederilor Legii concurentei. Acest act normativ precizeaza, la art. 5, alin. g (practici anticoncurentiale), ca -eliminarea de pe piata a altor concurenti, limitarea sau impiedicarea accesului pe piata si a libertatii exercitarii concurentei de catre alti agenti economici- reprezinta o practica anticoncurentiala. Conform art. 9 din cadrul aceluiasi act normativ, -sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale avand ca obiect sau putand avea ca obiect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei-.
In plus, Consiliul Concurentei a avertizat ca pretul minim pentru tigarete, ca de altfel si cel stabilit pentru alcool, contravine practicilor europene.
Piata tigaretelor, la mana Philip Morris
Peter Imre are o cu totul alta opinie: -Franta, Belgia, Grecia si Irlanda au introdus preturi de referinta si nu au patit nimic-. Daca nimic se poate spune ca reprezinta decizii ale Curtii Europene din octombrie 2000 – impotriva Greciei (vezi facsimil) si din februarie 2002 – impotriva Frantei, care cer autoritatilor din aceste state sa renunte la practicarea pretului minim.
In sprijinul teoriei sale, Imre a adus in discutie o -directiva- a Comisiei Europene care nu exista! Credem ca reprezentantul Philip Morris s-a referit, mai degraba, la o conventie-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind controlul fumatului, in curs de ratificare si in Romania.
Peter Imre a recunoscut totusi ceva: noile reglementari propuse de Ministerul Finantelor Publice nu vor afecta deloc compania pe care o reprezinta, in schimb vor constitui o problema majora pentru producatorii de tigarete ieftine.
In plus, reprezentantul PM a mai mentionat ca preturile tigaretelor din categoria de pret cea mai populara nu vor scadea, ci vor creste, astfel incat povara va fi si mai mare pe producatorii de marci din zona Base si Value, pentru care Ministerul Finantelor va stabili trimestrial un pret minim echivalent a 90% din pretul celei mai bine vandute categorie de tigari. Cu alte cuvinte, la intelegere cu MFP, Philip Morris va putea manipula piata tigaretelor.
Imre a socat si prin alte declaratii precum: -Daca nu vom avea un pret minim de referinta, dupa aderare, toti producatorii interesati sa fabrice tigari ieftine se vor inghesui in Romania, iar piata s-ar duce in jos-. Uitand sa adauge, asa cum era de asteptat, ca majoritatea jucatorilor de pe piata tutunului sunt deja prezenti in Romania.