Petrom ar putea pierde o parte din licentele pentru perimetrele de exploatare concesionate, pentru ca nu a facut dovada investitiilor pe care s-a angajat sa le realizeze in 2005, a afirmat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Buliga.
Termenul limita pana la care Petrom avea obligatia sa raporteze valoarea si destinatia investitiilor in explorare si productie a expirat la sfarsitul anului trecut, iar compania nu a transmis inca datele. Conform ANRM, Petrom ar fi trebuit sa investeasca in 2005 aproximativ 240 milioane de dolari, in sonde noi si in procese tehnologice moderne, asa cum prevede contractul de privatizare.
In aceste conditii, presedintele ANRM a anuntat ca nu va prelungi licentele companiei Petrom, la expirarea acestora. -In lipsa dovezilor privind efectuarea investitiilor, putem scoate din nou la licitatie aceste perimetre. Petrom poate sa participe din nou la licitatie, daca vrea-, a mai precizat Buliga.
Compania a concesionat aproximativ 30.000 de kilometri patrati si exploateaza circa 245 de zacaminte de petrol, potrivit datelor ANRM. In acelasi timp, compania beneficiaza de o deducere de 35% din impozitul pe profit obtinut in activitatea de productie, cu conditia ca sumele respective sa fie reinvestite in acest domeniu de activitate.
Mai mult, autoritatea intentioneaza sa introduca modificari la Legea petrolului, pentru a scurta durata concesiunii de la 45 ani la maximum 20 de ani. In acest interval intra si perioada de explorare, in prezent de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca patru ani.
Oficialul ANRM a mentionat ca taxa de 6% din valoarea productiei brute anuale de petrol, propusa de guvern, urmeaza sa inlocuiasca actuala taxa de 6 dolari pe tona. Cota de 6% va fi aplicata la pretul de referinta al titeiului, stabilit trimestrial de ANRM. La un pret mediu de 70 de dolari/baril, statul ar urma sa incaseze prin noua taxa circa 153 milioane de dolari, suma calculata la o productie de 5,2 milioane de tone, cat a estimat Petrom pentru 2006. In cazul in care propunerea nu va fi acceptata, guvernul ar putea introduce o taxa suplimentara pe profiturile companiilor petroliere, in cuantum inca nedeterminat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane