Home Economic-Financiar Piata de capital solicita sa devina un actor important in privatizare

Piata de capital solicita sa devina un actor important in privatizare

DISTRIBUIŢI


Vanzarea societatilor cu capital de stat prin intermediul pietelor de capital ar putea revigora procesul de privatizare, in conditiile in care, pana la sfarsitul anului 2000, doar 19,6% din totalul capitalului social al societatilor romanesti a fost privatizat de catre stat, 15,5% apartinea inca APAPS si 55,7% Ministerului Industriei, a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul seminarului -Investitiile bancare – oportunitati pentru companiile romanesti-, organizat de Alpha Bank.

Procesul de privatizare a societatilor de stat se poate realiza prin doua metode, care pot fi uneori complementare: vanzarea directa catre un investitor strategic si vanzarea prin oferta publica, prin intermediul pietei de capital, avand fiecare avantaje si dezavantaje, apreciaza Oprescu.

Vanzarea directa catre un investitor strategic este singura cale eficienta de privatizare pentru companiile aflate in situatii financiare dificile, asigurandu-se know-how extern pentru a dezvolta compania, precum si infuzie de produse, servicii si tehnologie noi. De asemenea, prin atragerea unui investitor strategic creste atractivitatea pentru o oferta publica post-vanzare sau simultana.

Printre dezavantajele acestei metode, Oprescu identifica sacrificarea independentei societatii privatizate, precum si faptul ca politicile financiare si fiscale ale companiei, ca parte a unei entitati multinationale, pot scadea impozitul pe profit pentru stat si pot duce la conflicte cu interesele actionarilor minoritari. In acelasi timp, beneficiile privatizarii s-ar putea sa nu fie maximizate.

Privatizarea prin intermediul pietelor de capital este considerata -echitabila si deschisa-, fiind cel mai eficient si transparent mecanism pentru -descoperirea pretului-. Aceasta metoda de privatizare mareste accesul la pietele internationale de capital si mentine independenta companiei. Simultan, aceasta cale de vanzare va accelera dezvoltarea pietelor nationale de capital, apreciaza Oprescu.

Cu toate acestea, una dintre principalele motivatii pentru care metoda privatizarii prin oferta publica a fost deseori evitata este tocmai slaba dezvoltare a pietelor de capital romanesti. Cererea interna scazuta pentru valori mobiliare reprezinta un obstacol serios, iar Legea actionarilor minoritari este necesara pentru a atrage investitori straini de portofoliu. In acelasi timp, putine societati romanesti pot intruni conditiile necesare, companiile romanesti nefiind inca restructurate, in opinia lui Oprescu, o exceptie notabila fiind Alro Slatina.

Perspectivele sunt insa optimiste, in opinia lui Oprescu, avand in vedere ca listarea in 2001 la BVB a unor societati cu capitalizare mare, precum SNP Petrom si INTRAROM, va mari de cateva ori capitalizarea bursiera, de la 3,6% din PIB, cat reprezinta in prezent, la 5% din PIB.

Totodata, crearea unei piete secundare a titlurilor de stat va conduce la o crestere a volumului tranzactionat pe pietele interne de capial.

-Pe termen mediu, cei mai probabili jucatori se prevad a fi Romtelecom si, pe un termen ceva mai lung, societatile de petrol si gaze, precum si utilitatile. Cresterea economica si listarea companiilor mari vor ajuta Romania sa patrunda in universul pietelor emergente, tinta pentru capitalizarea bursiera pe termen mediu fiind, in acest sens, de 15-20% din PIB-, a mai adaugat Oprescu.

Pentru anul 2001, presedintele BVB apreciaza ca cele mai mai mari trei tranzactii sunt privatizarea Bancii Agricole, a Combinatului Oltchim si a SIDEX.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.