Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), valoarea tranzactiilor real-estate realizate in primul semestru al acestui an in Romania s-a situat la 212 milioane de euro, reprezentand 5,4% din totalul de 3,9 miliarde de euro inregistrat in Europa centrala si de est in aceasta perioada.
Studiul releva faptul ca Ungaria, Cehia si Polonia au concentrat circa 79% din volumul total al investitiilor imobiliare in primele luni ale anului, in timp ce piata din Rusia a crescut la 7%. Codasele regiunii sunt Romania, Slovacia, Bulgaria si Croatia, carora le revine un aport de 14 procente.
Conform analistilor de la CBRE, cel mai important investitor pe piata imobiliara din aceasta parte a continentului a fost Meinl European Land, care a dezvoltat, in prima parte a anului, proiecte in valoare de 430 milioane de euro, de mai bine de doua ori decat totalul tranzactiilor imobiliare din Romania.
Suprematia biourilor
Reprezentantii CBRE considera ca piata birourilor are ponderea cea mai consistenta din valoarea tranzactiilor imobiliare, respectiv 75%, intrucat cererea mare a determinat developerii de pe piata imobiliara sa se orienteze din ce in ce mai mult spre acest segment. Astfel, totalul suprafetelor acoperite de birouri este de 1,1 milioane de metri patrati, din care 38 de procente sunt situate in zona nordica a Capitalei.
Masiva crestere este demonstrata de suprafata de 207.000 mp de birouri finalizate in primele sase luni, in crestere cu aproape 50% fata de anul trecut, 36 de procente satisfacand rigorile primei clase. Totusi, cererea de birouri luxoase nu este nici pe departe satisfacuta, dominand inca cele de clasa B (643.000 de mp).
In timp ce chiriile au stagnat intre 12 si 21 de euro pe mp, pretul de vanzare a birourilor de clasa A au crescut cu 15-20%, ridicandu-se chiar si la 3.000 de euro/mp in spatiile ultracentrale sau nordice.
Locuinte pentru clasa medie
Si sectorul rezidential a cunoscut o majorare a preturilor de vanzare cu 15 procente, ajungand la peste 2.500 de euro/mp in zonele de lux, tot datorita cererii mari. Astfel, desi in 2005 au fost date in folosinta 2.165 de cladiri noi, tintindu-se mai mult segmentul de populatie cu venituri peste medie, cele mai multe proiecte care se vor finaliza in acest an si in cel urmator se adreseaza cu precadere clasei de mijloc. Aceste imobile, preponderente in sistem de condominium, sunt situate in zone avantajate de tranportul in comun: Stefan cel Mare, Titan, Militari, Berceni, Colentina. Potrivit prognozelor, preturile vor fluctua in proportie de 10-15 procente in urmatorii ani, in stransa dependenta fata de pozitia Bancii Nationale in ceea ce priveste creditele imobiliare si ipotecare.
Oferte limitate, preturi mari
Piata spatiilor comeciale de retail a crescut cu 55.000 de mp in prima jumatate a acestui an, ajungandu-se la un total de 579.000. Aproximativ 60 de procente sunt reprezentate de spatiile noi, cel mai important proiect fiind Baneasa Commercial (Carrefour, Bricostore si Mobexpert), unde mall-ul care va fi finalizat in 2008 va plusa cu 65.000 de mp. Nici proiectele mai mici nu sunt lipsite de importanta; Grand Shopping Center din Crangasi si alte galerii comerciale au acoperit 10.000 de mp.
Pretul chiriilor pentru spatiile de retail a crescut cu 20 de procente, din cauza ofertei limitate, pana la 130 de euro/mp in centru si 60-80, in mall-uri. Pentru a cumpara un astfel de spatiu, clientii vor plati 2.500-3.000 de eurp/mp in zone precum Mosilor sau Stefan cel Mare si chiar 5.000 in centru, intrucat cererea este colosala.
Totusi, boom-ul record al preturilor pe piata imobiliara revine terenurilor, cu o crestere chiar si de 75% in ultimele 12 luni, de asemenea cauzata de diferenta dintre cerere si oferta, desi 655 de hectare au iesit din circuitul agricol in ultimii cinci ani tocmai pentru constructii. Astfel, un metru patrat poate valora chiar mai mult de 3.000 de euro, influentat in proportie foarte mare de natura constructiilor adiacente.