Productia interna anuala de medicamente trebuie sa fie cu aproximativ 8-10% mai mare, pentru a acoperi cererea de pe piata interna, a carei crestere este estimata de la 450 milioane de dolari, cat se inregistreaza in prezent, la 1,2 miliarde de dolari, in 2010, se arata in hotararea de guvern privind politica industriala a Romaniei.
Cresterea productiei interne de medicamente se va realiza prin retehnologizarea unitatilor industriale si inchiderea instalatiilor neperformante, precum si prin privatizarea unitatilor cu capital de stat. In prezent, aproape toate unitatile cu capital de stat au fost vandute investitorilor privati, singura exceptie fiind societatea comerciala Antibiotice Iasi, la care statul mai detine 53% din actiuni.
Pentru a obtine insa acest ritm de crestere, este necesar, potrivit documentului, ca industria romaneasca de medicamente sa depaseasca problemele legate de lipsa materiilor prime, de importurile masive de substante active, de reducerea capacitatilor de productie, de diferentele existente intre preturile stabilite pentru produsele medicamentoase din tara si cele pentru produsele din import sau de nivelul ridicat al cheltuielilor pentru introducerea unui medicament nou pe piata.
In Romania se realizeaza circa 1.500 de sortimente de medicamente conditionate si produse biologice de uz uman, precum si circa 690 de sortimente de medicamente conditionate si produse biologice de uz veterinar. Industria autohtona acopera, in prezent, 70-80% din consumul intern sub aspect fizic, in timp ce sub aspect valoric reprezinta doar 35%. In 2001, valoarea importului de medicamente a fost de 416 milioane de dolari, iar exportul s-a ridicat numai la nivelul de 23 milioane de dolari.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane