Comertul cu cereale si produse de morarit si panificatie a devenit un domeniu predilect pentru evazionisti si implicit economia subterana. Aceasta concluzie apartine Garzii Financiare care, in ultimele saptamani, a finalizat o serie de cazuri din aria pietei negre a cerealelor, in urma carora, potrivit constatarilor facute de anchetatori, bugetul statului a suferit un prejudiciu de aproape 50 miliarde de lei.
Hibele pietei cerealelor, sustinute de Ministerul Agriculturii
Analizele efectuate de comisarii Garzii Financiare au dus la concluzia ca anual bugetul statului este pagubit cu zeci de miliarde de lei, in special de catre agentii economici care se interpun pe circuitul economic dintre producator si fabrici. Potrivit Garzii Financiare, an de an se ajunge in situatia in care pretul graului sa se afle la discretia angrosistilor, de multe ori cu sprijinul Ministerului Agriculturii, care, -fie ca se realizeaza productiile dorite, fie ca nu, realizeaza adevarate campanii psihologice in legatura cu faptul ca graul nu este de calitate si nu este bun pentru panificatie, fiind necesar astfel importul acestul produs-. Asa se face ca si in cursul acestui an graul a fost achizitionat la preturile anului 2001. In pofida acestui lucru, comerciantii persista in fel de fel de metode evazioniste pentru eludarea taxelor si impozitelor, operatiunile complexe fiind puse in practica prin intermediul retelelor de contrabanda.
Rezultatele controalelor desfasurate au scos la iveala nereguli in ceea ce priveste neintocmirea documentelor de insotire a marfurilor, punctul de greutate al ilegalitatilor fiind insa utilizarea ilegala a subventiilor destinate producatorilor agricoli. Concluzia: -Neregulile stabilite au demonstrat ca, din toate circuitele verificate, la capitolul pagubiti s-au incadrat producatorii si statul, comerciantii fiind cei care reprezinta sufletul evaziunii-.
Pagube de zeci de miliarde
In ultima perioada, comisarii Garzii Financiare au controlat 2.619 firme din domeniu, pentru neregulile constatate aplicand 2.236 de amenzi contraventionale in valoare de peste 11,9 miliarde de lei. Numai in urma cazurilor in care s-a constatat ca au fost comercializate cereale si produse de morarit si panificatie fara documente de provenienta s-au efectuat confiscari de peste 40 miliarde de lei plus 148,5 tone de grau, 55,8 tone de faina, 2,5 tone de seminte, 6,1 tone seminte de floarea-soarelui si 4,3 tone de orez.
Una dintre cele mai recente actiuni declansate a inceput in judetul Valcea si a fost extinsa pe raza mai multor judete vecine. Verificarile au identificat activitatea frauduloasa a patru agenti economici de etnie rroma. Vasile Dorina (administratorul SC Geodor Impex), Nicolae Oprea (admininstator al SC Opnic), Iordan Bucur (administratorul SC Botezatorul) si Vasile Florea (administratorul Florea Maria SRL) au achiztionat ilegal de pe piata neagra a cerealelor cantitati importante de grau care ulterior au fost vandute catre SC TITAN SA Bucuresti, toate facturile marfurilor fiind false. Cei patru au fost amendati cu aproape 50 milioane de lei, cantitatea de peste 10 tone de grau, in valoare de 36 miliarde de lei, fiind confiscata.
Verificarile la SC Uni Management din Constanta au scos la lumina faptul ca activitatea frauduloasa desfasurata in domeniu de Eugen Pastia, patronul acestei firme, a dus la incasarea a aproape 100 miliarde de lei, bani care proveneau practic din intemedierea ilegala de cereale. In circuitul economic luat la periat au fost depistate interpunerea mai multor societati de tip fantoma, fapt care a dus la cresterea pretului marfii de peste 10 ori in comparatie cu cel de achizitie direct de la taranii producatori. Pentru justificarea cerealelor comercializate, a caror valoare depasea 40 miliarde de lei, Pastia a apelat la facturile false, pe care nu a ezitat sa le foloseasca. Reconstituindu-se circuitul comercial al marfii, s-au stabilit venituri suplimentare pentru buget de peste 18 miliarde de lei.
Fraudarea bugetului statului si inselarea furnizorilor fie prin emiterea CEC-urilor fara acoperire fie prin plata partiala a marfurilor cumparate constituie o alta modalitate de evaziune fiscala practicata in domeniu. Este si cazul firmei SC DIM din Arad, al carei patron, Ioan Doru Miclea, a achizitionat din ianuarie si pana in martie anul acesta cereale de aproape 240 miliarde de lei. Desi prin actele contabile intocmite in 30.04 2002 a raportat o pierdere de 47 miliarde de lei si TVA de recuperat de la buget de 20 de miliarde, controlul efectuat a stabilit ca fata de stocul scriptic de marfa de 38 de miliarde nu s-a mai gasit la inventariere nici o cantitate de cereale, confirmand faptul ca marfa a fost vanduta fara a se mai intocmi documente. Ingineria financiara a dus la diminuarea veniturilor firmei si implicit a obligatiilor fiscale care ar fi trebuit virate bugetului, cu 44 miliarde de lei.