Titlurile de stat nu se vor tranzactiona in totalitate la Bursa de Valori sau pe piata Rasdaq, cu toate ca reprezentantii pietei de capital au sustinut cu putere, in ultima perioada, aceasta idee. Ministerul Finantelor a finalizat recent reglemantarea viitoarei piete secundare a titlurilor de stat, proiectul fiind trimis, ieri, Bancii Nationale spre avizare. Potrivit directorului general al Trezoreriei Statului, dl Enache Jiru, reglementarea pietei nu se va face printr-o ordonanta a Guvernului sau printr-o lege, ci printr-un Regulament al Ministerului Finantelor, avizat de BNR, care va ajunge in curand la -Monitorul Oficial-. Acesta va impune criterii tehnice si de bonitate pentru alegerea intermediarilor primari si secundari autorizati sa intermedieze tranzactii cu titluri de stat. Surse din cadrul pietei de capital afirma ca severitatea acestor criterii va elimina din start din sistem majoritatea societatilor de valori mobiliare (SVM), permitand doar accesul bancilor.
Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, bancherii au sustinut, in cadrul consultarilor cu autoritatile romane, ideea tranzactionarii titlurilor de stat doar de catre banci, in cadrul unei piete complet separate de Bursa de Valori si de piata extrabursiera Rasdaq. -Obiectivul nostru este de a extinde infrastructura actuala, pentru a avea o lichiditate cat mai mare-, declara directorul general al Trezoreriei Statului. In opinia sa, o schimbare radicala, in sensul tranzactionarii totale pe Bursa si Rasdaq a titlurilor de stat, doar de dragul transparentei, ar insemna o -ingustare a pietei, o gaselnita provenita din necunoastere-. Astfel, arata dl Jiru, nicaieri in tarile dezvoltate tranzactionarea titlurilor de stat nu se face pe piata de capital, ci prin intermediul bancilor. Alte variante au fost testate doar de catre tarile emergente, dar oricum tranzactionarea pe piata de capital este limitata. In Polonia, doar 15%, in special titlurile pe termen lung, se tranzactioneaza pe bursa. De obicei, 80% revin pietei monetare, si anume titlurile cu maturitate sub un an.
Tranzactionarea titlurilor de stat exclusiv prin intermediul pietei de capital ar conduce la cresterea costurilor pentru imprumuturile statului, datorita cererii limitate, explica dl Enache Jiru. -Pentru a avea o cerere cat mai mare, in vederea obtinerii unui pret cat mai bun de catre stat, titlurile emise trebuie sa adere la o piata cat mai larga. Or, Bursa este listata, deci o piata redusa, care limiteaza cererea si determina, in consecinta, cresterea costurilor pentru stat-, arata directorul general al Trezoreriei. In plus, precizeaza acesta, titlurile de stat sunt instrumente monetare, care nu pot fi aduse oricum pe piata de capital. Astfel, daca titlurile de stat pe termen lung sunt asemanatoare actiunilor emise de societatile comerciale, avand o dobanda stabilita pentru mai multi ani, platibila semianual, cu totul alta este situatia titlurilor pe termen mai scurt de un an, a caror tranzactionare pe piata de capital ar incalca toate principiile. Mai mult, arata dl Jiru, tranzactionarea totala pe piata de capital ar elimina controlul lichiditatilor exercitat de BNR.
Home Economic-Financiar Piata secundara a titlurilor de stat va functiona independent de Bursa si...