Home Economic-Financiar PIB record pentru România: 29,85 miliarde euro

PIB record pentru România: 29,85 miliarde euro

DISTRIBUIŢI

Potrivit estimărilor Institutului Național de Statistică (INS), în primul semestru din acest an Produsul Intern Brut (PIB) al României a fost de 195,764 miliarde lei (echivalent a 53,33 miliarde euro), în creștere cu 8,8% față de perioada similară din 2007, în vreme ce avansul economic anual în trimestrul secund a fost de 9,3%. Datele INS arată că în trimestrul al doilea PIB-ul a atins 109,019 miliarde lei (echivalent a 29,85 miliarde euro), în creștere în termeni reali cu 9,3% față de perioada similară din 2007, de asemenea un ritm record pentru intervalul aprilie – iunie în anii postrevoluționari, dacă ținem cont de faptul că nu s-a mai înregistrat o creștere economică de peste 9% din ultimele trimestre ale anului 2004.
Bazându-se pe aceste performanțe înregistrate de economia națională, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a comunicat că până în 2020 se estimează o creștere economică a României peste pragul anual de cinci la sută, astfel că PIB-ul va atinge 442,3 miliarde euro.

Analiștii atenționează în legătură cu "supraîncălzirea" economiei

Comentând aceste cifre, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a atras atenția asupra faptului că "majorarea PIB ar putea reprezenta un risc de supraîncălzire a economiei, însă nu în modul în care acest fapt este prezentat de organismele internaționale, precum Fitch". "România a pornit de la un nivel atât de scăzut, încât este normal ca acum să înregistreze o creștere economică mare internațională. Avem comenzi în creștere în industrie și există un ritm susținut în acest sens, în special în sectorul fabricării componentelor auto. De asemenea, avem creșteri și în celelalte domenii în care s-a realizat retehnologizarea producției și atingerea unor prețuri competitive. Dezvoltarea sectoarelor mari ale industriei permite dezvoltarea multor afaceri în jurul afacerilor principale. Unul dintre exemple este Ford, în jurul căruia se dezvoltă multe afaceri secundare", a explicat Cristian Pârvan.
În replică la datele furnizate de INS, diverși analiști sunt de părere că avansul record al PIB din prima jumătate a acestui an a fost alimentat de creșterile peste așteptări în construcții și agricultură, iar efectul cel mai probabil al acestui proces va fi o apreciere imediată a leului sub nivelul de 3,50 lei/euro, care însă nu va determina o decizie de majorare a dobânzii cheie de către BNR. Analiștii mai susțin că rezultatele bune din agricultură înregistrate în trimestrul al doilea constituie "un șoc pozitiv de ofertă" care ar fi favorabil pentru temperarea inflației în următoarele luni, ținând cont de faptul că se va înregistra o diminuare a prețurilor la alimente.

Creșterea economică ar putea încetini brutal în 2009

În opinia analiștilor, este foarte posibil ca în acest an creșterea economică să depășească chiar nivelul de 8,5%, însă aceștia atrag atenția că trendul ascendent ar putea încetini brutal în 2009, sub 4%, din cauza politicii fiscale relaxate a Guvernului, a încetinirii economice în zona euro și a deciziilor de limitare a creditării luate de BNR.
Datele oficiale arată că precedentul record de creștere economică pentru primul semestru a fost atins în 2006, atunci când economia României a crescut cu 7,4% în primele șase luni, respectiv cu 7,9% în al doilea trimestru. Însă cea mai alertă creștere economică s-a înregistrat în ultimele două trimestre din 2004: 9,8% în iulie – septembrie, respectiv 9,5% în intervalul octombrie – decembrie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.