O delegatie a Ministerului de Finante, impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, s-a aflat, in aceste zile, la reuniunea anuala a FMI de la Washington. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, debutul discutiilor a fost unul pozitiv. -Am avut intalniri preliminare, de pregatire a negocierilor propriu-zise-, a declarat Isarescu, pentru Radio Romania Actualitati. El a adaugat ca, impreuna cu reprezentantii FMI, s-a cazut de acord ca tara noastra sa adopte o politica monetara si fiscala care sa mentina echilibrele macroeconomice. -Nu se insista neaparat pe o politica monetara si fiscala stricta, ci pe una care sa nu deterioreze o situatie relativ buna, care a fost atinsa cu multa greutate-, a explicat Isarescu. La randul sau, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a spus: -Este de la sine inteles ca evenimentele meteorologice care au avut loc in Romania vor influenta parametrii macroeconomici, cresterea economica va fi afectata-.
Discutiile cu reprezentantii FMI vor continua cu ocazia vizitei acestora in Romania, in a doua jumatate a lunii octombrie, pentru a analiza proiectul de buget pe anul 2006 si derularea masurilor stabilite in primavara acestui an.
Intr-un raport asupra economiei mondiale, recent dat publicitatii, FMI ridica intrebarea daca expansiunea semnificativa a creditului, care este inregistrata in special in tarile baltice, Bulgaria, Ungaria si Romania, este parte a procesului de adancire financiara, tinand cont de faptul ca raportate la PIB, ratele de crestere a creditului sunt inca relativ scazute sau este vorba de o crestere nesustenabila a creditului, in acest din urma caz existand pericolul unor dezechilibre economice si chiar al unor crize financiare.
In ce priveste Romania, raportul subliniaza ca desi cresterea economica ramane puternica, inundatiile din ultima vreme reprezinta un risc important de reducere a acesteia. Cererea interna creste puternic, sprijinita de marirea salariilor si de expansiunea creditarii. Deficitul contului curent continua sa reprezinte un risc pentru viitor, desi este sustinut de investitii straine directe si fonduri europene, in timp ce inflatia ramane apropiata de 10% si trebuie redusa in continuare, trecerea la tintirea directa a inflatiei fiind un element pozitiv in acest sens. Raportul concluzioneaza ca autoritatile romane trebuie sa mentina o politica fiscala stricta, sa faca noi pasi pentru reducerea ritmului de crestere a creditului si sa continue reformele structurale care imbunatatesc climatul investitional, incurajeaza investitiile straine directe si conduc la cresterea productivitatii.