Legislația achizițiilor publice a fost modificată de Parlament prin menținerea dreptului de suplimentare a valorii unui contract ulterior atribuirii, prin act adițional, fiind însă decis ca suplimentarea să nu depășească 20% din valoarea contractului, sub limita de 50% aplicată până în prezent.
În vara anului trecut, Guvernul a decis ca valoarea unui contract de achiziție publică să poată fi majorată cu până la 50% prin act adițional cu aprobarea expresă a ordonatorului principal de credite, precum și cu condiția ca în comisia de evaluare să fie aceleași persoane care au decis atribuirea contractului.
"Suplimentarea de lucrări și limitarea valorii actelor adiționale au fost stabilite la 20%, ca și regulă. Pentru situații excepționale, care se referă la aprobarea expresă a ordonatorului principal de credite, precum și la existența acelorași membri în comisia de evaluare, care au decis inițial atribuirea contractului, se poate ajunge la 50% pentru suplimentarea de lucrări", a spus atunci șeful Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă.
Într-un comunicat transmis ieri, ANRMAP a anunțat însă că această posibilitate a fost eliminată, prin modificarea în Parlament a legislației achizițiilor publice.
Astfel, prin proiect de lege a fost stabilit ca valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite și a actelor adiționale care vor fi încheiate pentru lucrări și/sau servicii suplimentare ori adiționale să nu depășească 20% din valoarea contractului inițial, fiind astfel eliminată excepția care permitea suplimentarea de până la 50% a valorii unui contract.
O altă modificare prevede că acele criterii de calificare și selecție precizate în cadrul invitației/anunțului de participare trebuie să fie aceleași cu cele precizate în cadrul documentației de atribuire și că orice modificare și/sau completare a criteriilor de calificare și selecție precizate anterior conduce la anularea procedurii de atribuire, cu excepția modificărilor dispuse prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Noile reguli au intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni.
Home Economic-Financiar Plafonul maxim până la care poate fi suplimentată valoarea unui contract public,...